Kitchen helper

Alles over de populaire Kitchen Helper

Leertoren-naturel-ette-tete

Geüpdatet februari 2024

Wil jouw kind graag zien wat er op het aanrecht gebeurt, of meehelpen? Dat zou niet raar zijn, want heel veel kinderen willen dat. Hoe klein ze ook zijn: nieuwsgierigheid voor wat ze niet kunnen zien is er altijd. Met een kitchen helper zorg je ervoor dat ze op een veilige manier aan het aanrecht kunnen staan. In deze blog leggen we alles uit wat je moet weten over een kitchen helper, ofwel leertoren.

Je kent het misschien wel. Je bent alleen met een of meerdere kinderen en er moet gekookt worden. ‘Ik flans wel even snel wat in elkaar’, denk je wellicht. Ondertussen blijven de kinderen gewoon actief en hebben ook je aandacht nodig. Erg lastig. En dan bedoelen we: een lastige situatie. Het zijn niet de kinderen die lastig zijn. Het mooie is dat je die lastige situatie met een kitchen helper kunt ombuigen tot quality time met je kind(eren). Een soort omdenken, maar dan met spullen. Het komt hoe dan ook de sfeer op dat moment ten goede. Het kind voelt zich gewaardeerd en behulpzaam. Tegelijkertijd heb jij er zicht op.

Eind aan gehannes

Ik heb zelf in het verleden vaak genoeg lopen hannesen met een keukenstoel waar de kinderen op stonden. Helemaal niet praktisch. Zeker niet als ze nog wat jonger en ongecontroleerder zijn. Zo’n kitchen helper is echt wel een uitkomst. Veilig, handig en een meerwaarde omdat je je kind bij de klusjes in de keuken kunt betrekken.

Het is ook niet zo vreemd. We staan vaak best een tijdje in de keuken. kleine kinderen zien niet precies wat er gebeurt, maar krijgen vervolgens wel wat lekkers voorgeschoteld. Bijna magisch. Ze zijn dan benieuwd wat er zich op dat aanrecht afspeelt. Laat het ze zien en betrek ze erbij! Hieronder geven we antwoord op alle vragen over de kitchen helper!

Inhoud van deze blog

Wat is een kitchen helper?

Een kitchen helper is simpel gezegd een hoge kruk. Als kinderen er opstaan kunnen ze goed bij het aanrecht. Zo kunnen ze meekijken of -helpen. Het verschil met een normale kruk of opstapje is dat een kitchen helper veel veiliger is. Door de vier hoge wanden, staat het kind veilig, valt het er niet van af en stapt het niet mis.

Bij Jindl bieden we twee soorten kitchen helpers aan.

  1. Reguliere leertoren. Het basismodel waar het kind op kan staan in verschillende kleuren.
  2. Een 2-in-1 leertoren. Dit model kun je omtoveren tot een tafel met stoeltje door de leertoren in te klappen. Hierover verderop meer. 
Kitchen helper Jindl zwart 2-in-1Leertoren zwart Jindl kleuren op tafeltje
Als kitchen helper en als tafeltje met stoeltje

Is een kitchen helper veilig?

Een kitchen helper of leertoren is zeker veilig. Sterker nog: daar zijn ze voor ontworpen. Het belangrijkste veiligheidsaspect is dat een leertoren stevig is. Het is voor een kind bijna niet mogelijk om de kitchen helper zelfstandig om te duwen met het eigen gewicht. Dit komt door de spreiding van de vier pootjes en de verdeling van het gewicht.

Daarnaast staat een kitchen helper natuurlijk bekend om de bescherming die het aan vier zijden biedt. De zijkanten en de achterzijde fungeren als een soort leuningen (je kunt het ook hekjes noemen). Hier kunnen kinderen tegenaan leunen, zonder dat ze vallen. Veel veiliger dan een krukje of opstapje waarbij je dat niet hebt. Wist je trouwens dat kinderen er zelf in en uit kunnen stappen? Aan de voorkant heb je een veiligheidsstang waardoor er veel ruimte overblijft om in te kruipen. Kinderen zijn vaak al snel handig, dus dat lukt ze goed.

Stevig

Verder kunnen ze ook tegen een stootje en zelfs ouders kunnen we gebruik van maken. De leertorens van Jindl, kunnen met gemak een gewicht van 100 kilogram dragen. Daar zijn ze ook op getest. 

Nu we het hebben over veiligheid, maken we nog wel graag een opmerking over toezicht. Laat kinderen vanzelfsprekend nooit alleen in een leertoren staan, wanneer je er geen zicht op hebt. Het is belangrijk dat je in staat bent om in te grijpen als er onverhoopt wat misgaat. Let er daarnaast ook op dat je kind voldoende afstand heeft van hete pannen of andere gevaarlijke dingen. Als je de handige kitchen helper gebruikt, betekent dit natuurlijk wel dat kinderen ook bij dingen op het aanrecht kunnen.

TIP: kook je bijvoorbeeld rijst, aardappelen of groeten en je gaat afgieten? Schuif dan voor het het doet de kitchen helper tijdelijk even naar een andere plek. Zo bouw je wat extra veiligheid in voor jezelf en je kind.

Voordelen van het gebruik

Waarom is een kitchen helper zo handig? Wat zijn de voordelen? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

  • Je betrekt je kind bij het koken en het schoonmaken in de keuken. Hier leren ze veel van.
  • Met een kitchen helper staan kinderen op een veilige werkhoogte ten opzichte van je aanrecht. Veel veiliger dan een standaard krukje of opstapje.
  • Je kindje ontwikkelt zijn fijne en grove motoriek. Bijvoorbeeld door het in de kitchen helper klimmen en de bezigheden aan het aanrecht zoals het snijden van groenten, het kneden van deeg of het mengen van verschillende etenswaren.
  • Kinderen worden zelfstandiger. Ze kunnen zelf een boterhammetje smeren of wat drinken inschenken, bijvoorbeeld. Ook het wassen van de handen gaat met een kitchen helper een stuk makkelijker.
  • Met een kitchen helper tover je een ‘lastige situatie’ (jij wilt snel wat koken, maar moet ook je kind(eren) in de gaten houden) om tot quality time!

Waarom wordt het ook wel een montessori leertoren genoemd?

De een noemt het een kitchen helper, de andere een leertoren en weer een andere een montessori leertoren. Deze laatste benaming wordt vaak aan dit handige meubelstuk gegeven omdat het perfect binnen de Montessori benadering past. Hierbinnen wordt een kind gezien als een individu dat zelf dingen wil ontdekken. Niet voor niets is de zin ‘help mij het zelf te doen’ een vaak voorkomende, bondige beschrijving van Montessori-opvoeding of -onderwijs.  Met een leertoren help je kinderen om zelf deel uit te maken van het proces van bijvoorbeeld het bereiden van eten of het bakken van iets lekkers. Je geeft ze letterlijk een opstapje. Vandaar dat de term Montessori leertoren heel erg logisch is. Bij Jindl vind je verschillende modellen montessori leertorens. Populair is bijvoorbeeld de zwarte montessori leertoren 2-in-1. Net als de montessori leertoren in houtkleur. 

Wat is het verschil tussen een leertoren en een kitchen helper?

Er is geen verschil tussen een kitchen helper en een leertoren. Het is slechts de benaming die anders is. In het Engels wordt een leertoren vaak een kitchen helper of learning tower genoemd. In het Nederlands zijn deze benamingen ondertussen ook redelijk ingeburgerd. Vaker wordt echter nog over leertoren gesproken. Een korte opsomming van de woorden die voor een kitchen helper gebruikt worden:

  • Leertoren
  • Montessori leertoren
  • Keukenhelper
  • Learning tower

Vanaf welke leeftijd kun je een leertoren gebruiken?

De stelregel is: vanaf ongeveer 18 maanden (anderhalf jaar) kun je de leertoren thuis gebruiken. Dat is de aanbevolen leeftijd, maar kinderen verschillen natuurlijk enorm. Het is belangrijk dat je kind redelijk zelfverzekerd zelf kan staan. Vanaf dat moment is de leertoren prima in te zetten. Het kan dus ook best dat voor jouw kind geldt dat dit vanaf 15 maanden al is. Of juist wat later. Ieder kind doet het op z’n eigen tempo.

Vertrouwd

Zodra ze eenmaal vertrouwd zijn met de leertoren, zullen ze er vaak en nog lang gebruik van maken. Kinderen tot 6 jaar hebben er vaak nog heel veel plezier van. Niet altijd alleen maar voor aan het aanrecht, maar ook als opstapje om bijvoorbeeld dingen van een hoge plank te pakken. Met hun vertrouwde leertoren gaat dat lukken!

De mogelijkheden van een leertoren

Wat kun je nu allemaal doen met een kitchen helper? Wij zetten de meest voorkomende gebruiksmogelijkheden voor je op een rijtje. Dat doen we gesorteerd op leeftijd.

18 – 24 maanden

  • Het ontwikkelen van de grove motoriek door op de leertoren te klimmen, te gaan staan of er weer af te klimmen.
  • Oefenen met het wassen van de handen of het afwassen van de (plastic of bamboe) vaat.
  • Ontdekken wat er allemaal in de keuken, en dan met name op het aanrecht, gebeurt. Kinderen houden ervan om dit met al hun nieuwsgierigheid te aanschouwen.

2 – 3 jaar

  • Helpen bij het maken van eten.
  • Het wassen van groenten en fruit.
  • Afwassen of afruimen.
  • Verschillende etenswaren kneden.
  • Badkamer: tanden poetsen voor de spiegel.
  • Zelf handen wassen door bij de kraan te kunnen.

3 – 5 jaar

  • Roeren van verschillende ingrediënten voor bijvoorbeeld sauzen.
  • Eenvoudige levensmiddelen en gerechten zoals boterhammen of cornflakes in elkaar zetten.
  • Groenten en fruit snijden.
  • Deeg rollen en snijden.

Natuurlijk zijn bovenstaande voorbeelden slechts een voorbeeld van de mogelijkheden van de kitchen helper in de keuken. Jij hebt thuis waarschijnlijk je eigen rituelen en klusjes. Misschien

Wat is een 2-in-1 kitchen helper?

Je kent waarschijnlijk de klassieke kitchen helper heel goed. Wat relatief nieuw is, zijn de kitchen helpers die je ook kunt ombouwen in een tafeltje met stoeltje. Dé ideale manier om ruimte te besparen. Met maar één product (en slechts één aanschaf) haal je meerdere meubels in huis. Namelijk een leertoren, tafel en stoeltje. Simpelweg door de leertoren in te klappen, krijg je een handig zitje voor je kind. Eerst aan het aanrecht een boterhammetjes smeren en later datzelfde boterhammetje opeten zittend aan dezelfde leertoren, maar dan als tafeltje met stoeltje. Super handig.

Leertoren Jindl 2-in-1 tafeltje

2-in-1 kitchen helper

Korte conclusie en producten

Al met al kunnen we zeggen dat een kitchen helper een super uitvinding is. Handig, multifunctioneel een garantie voor meer quality time met je kind. We zijn benieuwd hoe jij jouw leertoren gebruikt of gaat gebruiken!