Houten blokken, Houten speelgoed

Houten blokken – speelgoed dat nooit verveelt

Just Blocks smart lines bouwen

Wij zijn fan van het spelen met houten blokken. Dat komt doordat dit soort speelgoed simpel is, generaties meegaat, goed is voor de ontwikkeling van kinderen én natuurlijk gewoon erg leuk is om mee te spelen. De mooiste steden, verrassendste bouwwerken en meest unieke verhalen creëer je met een set houten blokken. Leuk voor alle leeftijden en nóg leuker om samen mee te spelen. 

In dit artikel vertellen we je alles over het spelen met houten blokken. Welke soorten zijn er? Wat kun je ermee? Vanaf welke leeftijd is het geschikt? Deze en nog veel meer vragen beantwoorden we. Zo hopen we je inspiratie te geven voor een prachtig cadeau waar je geen spijt van krijgt: houten blokken. 

Just Blocks steden bouwen

Welke soorten speelgoed houten blokken zijn er?

Als je het hebt over houten blokken, dan denk je al snel aan de klassieke vierkante of rechthoekige blokken. Simpel en doeltreffend. Je kunt er mooie torens en andere bouwwerken mee maken. Toch zijn er heel veel verschillende soorten houten blokken om mee te spelen. Hieronder zetten we ze op een rijtje. Natuurlijk zijn er vast nog meer soorten te bedenken, maar dit zijn de houten blokken die je bij Jindl vindt en die het meest populair zijn. 

Klassieke houten blokken

Gewone, vierkante, of rechthoekige houten blokken. Kapla is hiervan natuurlijk het ultieme voorbeeld. Alleen maar blokken (of eigenlijk plankjes) die dezelfde afmeting hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken en het is wel eens in blokvorm nagemaakt met de houten blokjes van Kapla. Even simpel als geniaal, als het het ons vraagt. Kinderen én volwassenen kunnen zich er urenlang in verliezen om uit te voeren wat ze bedacht hebben. 

Je ziet ook op bijna elke basisschool of kinderopvang wel een doos Kapla staan. En dat is natuurlijk mede doordat je veel leert van het bouwen met houten blokken. 

Naast de blokken van Kapla scharen we de blokken van Just Blocks ook onder de klassieke houten blokken. Het verschil is echter dat deze blokken verschillende afmetingen en vormen hebben. Zo heb je kubussen, platte blokken en staafjes. Op die manier kun je net weer wat andere dingen maken. Alle blokken hebben wel hun eigen houtkleur. Daarom delen we ze hier in bij de klassieke houten blokken.

Kapla blokken voorbeelden
Bouwen met KAPLA (set van 1000)
Just Blocks voorbeeld

Balanceerstenen

Erg populair zijn de balancerende blokken of stenen in verschillende soorten en maten. Een leuk spel. Je probeert ze op verschillende manieren op elkaar te stapelen zonder dat jouw toren omvalt. Naast het spelen met deze blokken, staan ze ook decoratief hun mannetje. Zeker de blokken in mooie aardetinten kleur misstaan niet in je interieur.

Bij Jindl krijgt je er ook een mooi linnen zakje bij om de blokken in op te bergen, mocht je ze toch niet tentoonstellen in je huis. Ook handig om om deze manier de blokken mee te nemen. 

Houten bouwstenen balanceerstenen Jindl aardetinten groot
Balanceerstenen Jindl

Houten blokken met print

Je ziet het steeds vaker en populaire merken als Just Blocks en Lubulona maken er echt iets moois van: houten blokken met een print. Zo hoeft je niet alles zelf te verzinnen, maar kun je verhalen bedenken aan de hand van de prints op de blokken. De Just Blocks city blokken zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze blokken komen met verschillende prints zoals ramen, deuren, zebrapaden, brandkranen, bomen, struiken, marktkramen of zelf opladers voor elektrische auto’s. Zo stel je helemaal naar je eigen smaak mooie, levendige, steden samen. En dit vormt weer de basis voor het verzinnen van mooie verhalen en avonturen. 

Ook Lubulona heeft verschillende sets met leuke prints waarmee de blokken tot leven komen. En daarbij maakt het niet uit in welke vorm je ze zet. Op Elke manier maak je weer een andere voorstelling van. Dit Spaanse merk besteedt veel aandacht aan duurzaamheid mooie vormen. Dat zie je terug in het mooi bewerkte en afgewerkte beukenhout. 

Just Blocks city
Just Blocks City
Lubulona-City-Girl-Playing-1-square-srgb-scaled
Lubulona EDU pack

Houten blokken met een specifieke vorm

Abel Blocks is een goed voorbeeld van blokken met een specifieke vorm. De gebogen blokken van dit leuke Nederlandse merk hebben allemaal de vorm van een halve maan. Hiermee maak je de meest fantastische vormen. Het lijkt soms wel op mandalas van blokken. Een 3d mandala dus eigenlijk. 

De houten blokken zijn erg populair en wakkeren de creativiteit van kinderen én volwassenen enorm aan. De ‘halve manen’ maken van deze blokken echt open ended speelgoed. Het staat van te voren niet vast wat je er mee gaat maken en alles is goed. Mede daarom spelen kinderen én volwassenen graag met dit speelgoed.

Abel blocks mini (5)
Abel Blocks

Letterblokken

Leuk om de letters van het alfabet te leren en tegelijkertijd te bouwen. Met letterblokken is het mogelijk. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de letterblokken van Kids Concept. Simpel en stevig houten speelgoed. Kinderen leren zo al op vroege leeftijd verschillende letters ter herkennen of, als ze wat ouder zijn, te benoemen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen met houten blokken spelen?

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd beginnen met het spelen met houten blokken. Als kinderen 1,5 tot 2 jaar zijn ontdekken ze meestal dat ze blokken kunnen stapelen. Gemiddeld beginnen ze vanaf een jaar of 3 met het bouwen van constructies. 

Het leuke is dat het spelen met blokken daarna nog steeds leuk blijft, want het bouwwerk kan steeds moeilijker en uitdagender gemaakt worden. 

Een eenduidig antwoord op de vraag ‘vanaf welke leeftijd kunnen kinderen met blokken bouwen?’ is dus niet eenvoudig te geven. Je hebt verschillende leeftijdsfases waarin kinderen verschillende dingen met blokken doen. Als je bijvoorbeeld KAPLA als voorbeeld neemt, zie je dat het ook voor oudere kinderen en zelfs volwassenen nog leuk is. Hoe ingewikkelder de constructie, hoe groter de uitdaging!

(!) Let er wel op dat sommige blokkensets kleine onderdelen bevatten. Hiervoor geldt dat de aanbevolen leeftijd 3 jaar is. 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen blokken stapelen?

Als kinderen rond de 1,5 jaar oud zijn, ontdekken ze meestal dat ze blokken kunnen stapelen. Hun motoriek is dan dusdanig dat ze misschien wel een torentje kunnen maken van enkele blokken of blokjes. Dit is afhankelijk van de vorm en het gewicht van de blokken. Grote blokken laten zich makkelijker stapelen als kinderen er net mee beginnen.  Deze blokken moeten dan niet te zwaar zijn.

Als kinderen ouder dan 1,5 jaar zijn, kunnen ze doorgaans een hogere toren maken. Meestal lukt dat tussen de 1,5 en 2 jaar. Natuurlijk verschillen kinderen hierin, maar dit is hoe het gemiddeld gaat. Gelukkig doet ieder kind het in zijn of haar eigen tempo.  

Wat ontwikkelen kinderen als ze spelen met blokken?

Kinderen ontwikkelen verschillende vaardigheden als ze spelen met houten blokken. Bekende voorbeelden daarvan zijn: ontwikkeling van de fijne en grove motoriek, fantasie, geduld, ruimtelijk inzicht, samenwerken en logisch nadenken. 

Maar naast dat het goed is voor de ontwikkeling van kinderen, is het spelen met houten blokken natuurlijk gewoon erg leuk om te doen. Plezier staat wat ons betreft voorop. En met dat plezier komen alle bijkomende voordelen vanzelf. 

Inspiratie houten blokken combineren

Wat ons betreft zijn klassieke houten blokken bijna essentieel speelgoed om de leukste verhalen mee te verzinnen. Waar we dan ook dol op zijn, is het combineren van verschillende soorten speelgoed mét die houten blokken. 

We zien er veel voorbeelden van. De mooiste creaties verzinnen mensen als toevoeging bij hun houten blokken. Wij kennen bijvoorbeeld mooie voorbeelden waarbij verschillende merken hun speelgoed met elkaar combineren. 

Hieronder zie je daar enkele inspirerende voorbeelden. Hierbij zijn Waytoplay Lubulona en Just Blocks gecombineerd.