Actief speelgoed

Actief speelgoed om meer te bewegen

Balance board rond sfeer Jindl

We bewegen steeds minder

Bewegen is belangrijk voor kinderen. Niet alleen voor het ontwikkelen van vaardigheden, maar ook voor de gezondheid. Met speelgoed kun je er voor zorgen dat kinderen, ook als ze door het weer niet naar buiten kunnen, thuis lekker kunnen bewegen. Natuurlijk, tikkertje, verstoppertje, dansen of springen: het kan ook allemaal zonder speelgoed of attributen,  maar speelgoed kan kinderen wel eerder verleiden actief bezig te zijn. Wij geven daarom aan welk actief speelgoed ervoor kan zorgen dat kinderen lekker bewegen. 

Maar eerst nog even dit:

We zien helaas dat kinderen steeds minder bewegen en dit leidt tot gezondheidsklachten. Ook op latere leeftijd. We hebben de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad er nog eens bij gepakt. Wat is het algemene beweegadvies voor kinderen die gezond zijn?

Voor kinderen van vier tot en met achttien jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning
  • Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
  • Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten
  • En: voorkom veel stilzitten

Bron: Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, 2017; publicatienr. 2017/08

Het bovenstaande advies kun je makkelijk halen, als een gedeelte van de spelletjes die je doet ook actief zijn. Als het leuk is, blijven kinderen het steeds opnieuw doen. Zo hebben ze plezier terwijl ze ongemerkt ook aan hun gezondheid werken. Met actief speelgoed sla je dus een dubbelslag.

Het leukste actieve speelgoed van Jindl

1. Balanceerbalk

Niet alleen goed voor de algemene beweging, maar ook voor de grove motoriek. Er zijn verschillende soorten balanceerbalken verkrijgbaar. Uiteraard de klassieke handgemaakte balanceerbalk, maar ook de handzame koppelbare balansbalk werkt heel goed en uitdagend. Hiermee maak je elke keer weer een nieuw parcours. Ze zijn verkrijgbaar in sets van 3, 6 of 9 stuks. Ook erg leuk voor op de kinderopvang of buitenschoolse opvang.

Houten balanceerbalk Jindl woonkamer
Houten balanceerbalk Jindl inhoud
Balanceboard met twee onderdelen

2. Balance board

Je kent waarschijnlijk het halfronde balance board met vilt al. In enorm veel Nederlandse huiskamers zijn ze inmiddels te vinden. Iets minder bekend zijn de ronde ‘activity boards’. 

Dit nieuwe actieve speelgoed is even simpel als leuk om mee te spelen. Een ronde plank met schroefgaten waar je een soort ronde kogel aan kunt bevestigen op verschillende plekken. Zo krijg je steeds een andere balansuitdaging.

Het balance board is ook zeer geschikt voor therapeutische doeleinden en voor bijvoorbeeld op de kinderopvang of bso.

Have fun!

3. Activiteiten kubus met glijbaan

Op en top actief speelgoed is deze klimkubus met glijbaan. Hier MOET je mee spelen als kind als je het ziet. Klimmen, klauteren en lekker glijden. Het kan allemaal. Alle zijden van de kubus bieden weer een andere uitdaging. Zo kun je bijvoorbeeld door het ronde gat kruipen, klimmen op de sporen of aan de ‘dichte kant’ proberen omhoog te klimmen. Verder is het gat heel leuk om van een afstandje een bal of wat anders in proberen te gooien.

4. Klimrek van KAOS

Een verrassende, maar het wandrek en klimrek van KAOS valt ook onder de categorie actief speelgoed. Je mag hier als kind namelijk op klimmen. Daar zijn ze voor gemaakt. ‘Niet op klimmen’, hoef je dus  niet langer te roepen Ben je eerst nog lekker aan het knutselen aan het bureaublad, klim je even later omhoog. Heerlijk die afwisseling. En nog goed voor je ook :).

We raden wel aan om er een zacht (speel)matras onder te leggen voor de extra veiligheid.

Houten wandrek KAOS opbergen

Minder bewegen door coronamaatregelen

Al jaren neemt het aantal minuten dat kinderen per dag bewegen helaas af. Nu we volop in e coronapandemie zitten en te maken hebben met maatregelen, daal het aantal beweegminuten nog sterker! Helaas hebben vooral kinderen hier last van. Mede doordat veel sportclubs gesloten waren of nog zijn. Uit het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021 uitgevoerd door Kantar in opdracht van NOC*NSF, blijkt dat door kinderen tot en met 12 jaar maar liefst 49% minder gesport wordt. Hiermee is het lastiger voor ze om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. En helaas kan dat op latere leeftijd (gezondheids)klachten opleveren. Door thuis lekker actief bezig te zijn kan dit gedeeltelijk gecompenseerd wordt.

Hopelijk dragen we daar met ons actieve speelgoed op een positieve manier aan bij.