Foam blokken

Spelen met foam blokken: ideeën en voordelen

Foam blokken Jindl voordelen en ideeen

Foam speelsets, ook wel soft play speelset genoemd, zijn enorm populair bij mensen thuis en op de kinderopvang. In dit blog kun je lezen waarom foam speelsets zo populair zijn en wat je precies kunt doen met foam blokken. 

Wat is een foam speelset?

De foam speelsets van Jindl bestaan uit foam blokken in verschillende vormen en maten. Het foam in de blokken is gemaakt van T-21 schuim, dit is stevig foam dat ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld meubels. Doordat het foam zo stevig is, behouden de blokken altijd hun vorm en deuken ze niet ver in. Om deze foam blokken heen zit een PVC kunstlederen hoes. Door de hoezen zijn de foam blokken makkelijk schoon te maken. Je kunt ze namelijk afnemen met een vochtige doek! De hoezen zitten om de foam blokken heen geritst, waardoor je ze eraf zou kunnen halen mocht dit nodig zijn. De ritsen zitten verborgen aan de binnenkant van de hoezen. Op deze manier kunnen kinderen ze er moeilijk zelf afhalen en kunnen ze zich niet bezeren terwijl ze spelen.

Welke sets en kleuren zijn er?

De foam speelsets zijn beschikbaar in verschillende varianten, zoals: een set met trap en glijbaan, een kasteel, bouwblokken, een brug met trap en glijbaan en zelfs een wipwap. De sets zijn beschikbaar in verschillende kleuren, van vrolijke multicolor of pastel blokken tot neutrale witte of beige blokken. Zo vind je altijd wel een kleur die past in je interieur. Bekijk voor alle beschikbare kleuren deze pagina.

Foamblokken Jindl brug pastelkleuren Kasteel foam blokken Jindl wit beige

Brug met trap en glijbaan                                       Kasteel

Foam blokken blauw wit grijs Wipwap van foam Jindl

Trap met glijbaan                                               Foam wipwap

Wat zijn de voordelen van spelen met foam blokken?

Spelen met foam blokken heeft veel voordelen voor kinderen. Vooral op het gebied van motorische ontwikkeling kunnen ze er sprongen door maken. Kinderen kunnen met de foamblokken namelijk op een laagdrempelige manier kennis maken met glijden, klimmen en zelf traplopen. Zo ontwikkelen ze zich spelenderwijs. En dat terwijl het spelen met de foam speelsets in eerst instantie gewoon heel leuk is. 

Ook het stapelen van de groteren blokken, bijvoorbeeld met het kasteel, is een goede oefening. Bijvoorbeeld voor de oog-handcoördinatie. Bovendien wordt de verbeeldingskracht op de proef gesteld. Want wat voor een bouwwerk ga je van de blokken maken? Dan kan natuurlijk van alles zijn. Zeker in de verbeelding van kinderen. 

Een ander voordeel, en een goede reden waarom foam blokken zo populair zijn, is dat de blokken heel zacht zijn en niet veel wegen. De blokken zijn hiermee heel veilig om mee te spelen. Kinderen kunnen de onderdelen zelf verplaatsen en zullen zich niet snel bezeren vanwege het betrekkelijk lichte gewicht en het zachte materiaal. 

Wat kun je allemaal met foam blokken?

Met de verschillende sets foam blokken kun je verschillende dingen doen. Op de wipwap kun je wippen en klimmen en met de foam bouwblokken kun je verschillende constructies bouwen. De speelset kasteel kan worden gebruikt om een kasteel te bouwen of verzin zelf iets om te bouwen! De sets met de trap en glijbaan en de set met een brug kunnen gebruikt worden om vanaf te glijden en op te klimmen, maar ook om leuke hindernisparcours te bouwen. Beide sets hebben een trap. Deze trap kan worden gebruikt om kinderen te leren traplopen. De trap is namelijk heel zacht en niet zo hoog. In het begin kunnen kinderen nog wat hulp van een volwassene gebruiken, maar na een tijdje kunnen ze ook zelf proberen op de foam trap te lopen. Houdt wel altijd een oogje in het zeil. Ook is het leuk om te doen alsof, bijvoorbeeld: doe alsof de glijbaan een rivier is of dat de trap een berg is. Dit zijn de meest voor de hand liggende dingen die kunnen worden gedaan met foam speelsets, maar uit ervaring blijkt dat kinderen zelf nog veel meer leuke dingen bedenken die ze met hun foam speelset kunnen doen. 

Kortom: populair met een reden!

Foam speelsets zijn heel populair en met goede reden. Er zijn verschillende soorten en kleuren, waardoor er voor ieder wat wils tussen zit. De foam speelsets zijn op verschillende educatieve manieren te gebruiken. Hierdoor raken kinderen niet uitgespeeld. Het is daarom niet voor niets dat foam speelsets zo populair zijn. Thuis en op de kinderopvang.