Duurzaam speelgoed: uitleg

Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect bij de zoektocht naar geschikt speelgoed voor kinderen. En dat is niet zo raar. Het besef dat we zuinig moeten omgaan met onze aarde is overal doorgedrongen. Plastic speelgoed dat je niet lang kunt gebruiken raakt langzaam uit de gratie. Duurzaam speelgoed is het speelgoed van nu. 

DIRECT NAAR HET AANBOD >>>

Wat is duurzaam speelgoed?

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat zo milieuvriendelijk mogelijk is geproduceerd, waar kinderen jarenlang mee kunnen spelen. Vaak wordt het gemaakt van natuurlijke materialen, maar speelgoed maken van gerecyclede producten kan ook duurzaam zijn.

De belangrijkste eigenschap is dat het geen wegwerpspeelgoed is. Maar juist speelgoed dat bij voorkeur generaties lang meegaat. Daar is goed op te selecteren. Wij doen dat door ons voornamelijk te richten op speelgoed van hout. Dit materiaal heeft als eigenschap dat het stevig is.

Een algemene definitie van duurzaam speelgoed is zoals je leest lastig te geven. Wij houden het op: speelgoed dat zo minimaal mogelijk belastend is voor het milieu bij productie en waar je lang mee doet.

Hout: duurzaam materiaal

Goed en stevig speelgoed dat generaties meegaat. Met de juiste materialen is het mogelijk. Fijn duurzaam materiaal om mee te werken is hout. Dit gaat lang mee en als hout van duurzaam beheerde bossen gebruikt wordt, kun je er ook vanuit gaan dat elke gekapte boom wordt gecompenseerd. Hout is bovendien biologisch afbreekbaar en eenvoudig te recyclen.

FSC-label speelgoed

Een bekend en veel gezien keurmerk op hout is het FSC-keurmerk. De afkorting staat voor ‘Forest Stewardship Council’. Speelgoed dat gemaakt is van  hout met een FSC-keurmerk herken je aan het logo op de verpakking. Het FSC keurmerk geeft garantie voor een verantwoorde herkomst uit duurzaam beheerde bossen. 

Duurzame productie

Wat er na de kap met het hout gebeurt, ligt natuurlijk in handen van de producenten. Een efficiënte productie gebeurt machinaal. Tot op de millimeter nauwkeurig wordt het hout uitgesneden en verwerkt. Ja, daar zijn machines voor nodig die werken op elektriciteit, maar het voordeel is dat er zo ook weinig verspilling is. Bij het echte handwerk is dat vaak wat meer.

We zijn zelf wel fan van het echte handwerk, maar dat is voor speelgoed niet altijd realistisch en betaalbaar. 

Wel zien we dat producenten duurzaamheid een belangrijk aspect vinden. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in het gebruik van zonnepanelen of het geven van een nieuwe bestemming van afval(hout).

Duurzaam transport

De pakketjes zo klein mogelijk maken. Dat is een constante uitdaging. Zeker nu we met z’n allen bijna alles online bestellen. Vrachtwagen en transportbussen rijden af en aan. Hoe kleiner de pakketten, hoe meer er in de laadruimte past. Dat is niet alleen voor ons eigen gemak, maar ook voor minder CO-2 uitstoot. Het is niet voor niets dat je jouw klimrek, glijbaan, wandrek en tafel zelf in elkaar moet zetten. Het kost even werk, maar het is een stuk duurzamer.

Speelgoed van Kurk

Ook duurzaam speelgoed is speelgoed van kurk. Kurk komt van de schors van de kurkeik en heeft als mooie eigenschap dat het weer aangroeit, zodra het geoogst is. Bijna eenderde van het totale kurkaanbod komt uit Portugal. Daar komt ook het kurk vandaan dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld blokken van kurk van Qurkies of de yogaproducten van kurk van Jindl. Het feit dat het uit Europa komt, maakt het ook een stuk duurzamer met betrekking tot transport.

Een andere eigenschap van de kurkeiken is dat ze actief meehelpen om de CO-2 uitstoot te verminderen. Zodra de bast van de kurkeik gestript is om de kurk te winnen, gaat de boom meer CO-2 adsorberen. Je krijgt na de oogst dus aan de ene kant een duurzame grondstof voor speelgoed en tegelijkertijd een CO-2-vreter die meestrijdt tegen de opwarming van de aarde. Win-win!

Speelgoed van Bamboe

Een andere materiaal dat in opkomst is om duurzaam speelgoed van te maken is bamboe. Dit gras (ja, het is een grassoort) groeit ontzettend snel. Het ondergrondse wortelsysteem zorgt ervoor dat na de kap van bamboe weer nieuwe uitlopers ontstaan. Ook op voedselarme bodems. Zo is er steeds nieuwe aanwas, zonder dat er een (chemisch) productieproces voor nodig is. Als materiaal voor speelgoed is het zeer geschikt. Het is daarnaast goed recyclebaar en gaat lang mee.

Daarnaast adsorbeert bamboe dat niet gekapt is CO-2.

Duurzame speelgoedmerken

We hebben enkele duurzame speelgoedmerken voor je op een rij gezet. De criteria die we hierbij hanteren.

  • Gebruik van duurzame materialen
  • Bij voorkeur (kleinschalige) productie in Europa
  • Gebruik FSC-hout
  • Lange levensduur

Lubulona

Lubulona is een duurzaam speelgoedmerk uit Barcelona. Het team ontwikkelt én produceert het speelgoed in Spanje. Lekker dichtbij dus. Het houten speelgoed van Lubulona is gemaakt van natuurlijk beukenhout en behandeld met kindvriendelijke verf. De blokken en vormen die ze maken gaan generaties lang mee.

Jindl 

De fantastische klimrekken van Jindl zijn duurzaam geproduceerd van gecertificeerd hout en gaan generaties lang mee. De productie vindt plaats in Letland. Door de kleinschaligheid hebben we goed zicht op het productieproces. Ook de levertijd en het aantal kilometer dat afgelegd moet worden is relatief klein. 

Pikler triangle Jindl

Voorbeeld van Jindl klimrek 

Qurkies

Qurkies zijn blokken gemaakt van kurk; een prachtig natuurproduct van boomschors. Deze kurkschors wordt van de bomen gestript. Bij dit proces wordt de boom dus niet gekapt. De kurk groeit daarna gewoon weer aan. Het oogsten wordt volledig met de hand gedaan, dit maakt het een volledig duurzame bosbouwexploitatie.

PlanToys

Een merk dat is opgericht vanuit de duurzaamheidsgedachte. De producten van PlanToys worden gemaakt van rubberhout. Dat is hout afkomstig van rubberbomen die geen latex meer produceren. Normaal gesproken zijn deze dan onbruikbaar, maar niet voor PlanToys. Het bedrijf wint hun zogenaamde PlanWood uit deze uitgeputte bomen. De verf die gebruikt wordt, is verf op waterbasis en vrij van lood en andere zware metalen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van leuk duurzaam speelgoed. Wat ons betreft valt ook het andere houten speelgoed onder deze noemer, omdat het stuk voor stuk kwaliteitsitems zijn die lang meegaan.

Bekijk hieronder ons aanbod!

Duurzaam speelgoed Jindl