Kitchen helper

Leertorens: hierom zijn ze zo handig!

Leertorens zijn handig

Leertorens duiken steeds meer op bij gezinnen in Nederland, België en Duitsland. En dat is niet voor niets. Een leertoren is namelijk ontzettend handig. Een ontzettend handig hulpje in de keuken. Vandaar dat we het ook wel een kitchen helper noemen. Maar waarom zijn leertorens nu zo handig? We geven je vijf redenen! 

1. Quality time

Wat we een erg belangrijk pluspunt van een leertoren vinden is de quality time die je ermee ervaart. Het leven van alledag kan hectisch zijn. Rennen, vliegen, alles in goede banen leiden… Met een jong gezin heb je zo nu en dan veel aan je hoofd. Als er dan ook nog gekookt moet worden, kan dat erg onhandig zijn met een kind dat ook aandacht nodig heeft. Leertorens zorgen ervoor dat je sámen aan de slag kunt gaan. Een kind vindt het heerlijk om mee te helpen. Hoe klein ze ook zijn: meehelpen willen ze vaak graag. En nu kan dat. 

Leertoren zwart Jindl 2-in-1 sfeer

2. Leertorens helpen kinderen bij hun ontwikkeling

Kinderen doen graag dingen zelf. Met een leertoren worden hun mogelijkheden uitgebreid. De reikwijdte wordt letterlijk groter, want nu kunnen ze goed bij het aanrecht. Dit leidt ertoe dat ze zelf handelingen kunnen uitvoeren aan het aanrecht die ze zonder leertoren nog niet goed konden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het wassen van groenten, het doorroeren van beslag, zelf je handen wassen, snijden van etenswaar. 

Hier leren ze enorm veel van en het is goed voor hun algemene ontwikkeling, maar door de handelingen ook voor bijvoorbeeld de motoriek. En wie weet ontluikt hiermee ook wel hun liefde voor koken. Dat is ook wat leertorens kunen doen. Mooi meegenomen… 

3. Leertorens stimuleren de zelfstandigheid

Ik wil het liever zelf doen! Net als bij montessori speelgoed stimuleert een leertoren het eigen initiatief van kinderen. Als ze iets kunnen of denken te kunnen, doen ze dat ook eerder als je ze de mogelijkheid biedt. Met een leertoren bied je die mogelijkheid bij uitstek. Vandaar ook de naam: ze leren er heel veel van.

4. Veiliger dan een stoel

Als je geen leertoren hebt, wil je soms toch dat je kind bij het aanrecht kan. Bijvoorbeeld om handen te wassen of te helpen bij het komen. Met een leertoren kan dit op een veilige manier. Zeker voor kinderen vanaf een maand of 18 is dit echt een enorme meerwaarde. In de leertoren staan ze stevig. Bovendien worden kinderen omringd door opstaande randen, zodat ze er niet vanaf vallen. 

Een kind kan zelf op een veilige manier in en uit de leertoren klimmen. Daar is bij het ontwerp van onze montessori leertorens rekening mee gehouden. 

5. Multifunctioneel

Een leertoren kun je op veel manieren inzetten. Meestal gebruik je dit handige meubelstuk in de keuken. Maar op bijvoorbeeld de badkamer kan het ook ontzettend handig zijn om zo beter bij de wasbak te kunnen of om in de spiegel te kunnen kijken. 

Daarnaast is er een nog een ander aspect wat leertorens multifunctioneel maakt: het ombouwen in een tafeltje met stoeltje. Zeker met de 2-in-1 leertoren van Jindl is dit een fluitje van een cent. Je maakt in een handomdraai een handig bureautje van de leertoren waardoor kinderen er bijvoorbeeld aan kunnen tekenen, knutselen of eten. Super handig. 

Leertoren zwart Jindl kleuren op tafeltje Leertoren Jindl 2-in-1 samen

Conclusie

Hierboven las je enkele antwoorden op de vraag waarom leertorens zo handig zijn. Voor ons zijn ze, net als bij veel andere gezinnen, niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Koken was nog nooit zo leuk!