Actief speelgoed, Balans en evenwicht

Balance board: wat is het en wat kun je ermee?

Schommelen op balance board Jindl

Een balance board. Je hebt ze in alle soorten en maten en ze zijn enorm populair. In dit artikel leggen we je alles uit over balance boards. We beantwoorden hieronder de meest gestelde vragen. Zo weet je na het lezen van dit blog alles over balance boards.

INHOUD

Wat is een balance board?

Een balance board is een product dat wordt gebruikt om mee te spelen of om balanstraining of andere lichaamsoefeningen te doen. Een balansboard wordt door zowel kinderen als volwassenen gebruikt, is meestal gemaakt van hout en kan verschillende vormen hebben.

Je kunt een balance board gebruiken als speelgoed, maar verschillende therapeuten zetten een balance board in voor therapiedoeleinden. Denk hierbij aan evenwichtsoefeningen of hersentraining. Ook in yogastudio’s is een balansboard een veel gebruikt hulpmiddel.   

Enorm populair zijn de gebogen houten planken die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Ook de balansboarden in de vorm van een surf- of skateboard waarmee je balanceert op bijvoorbeeld een kurkrol zijn populair. 

Welke soorten zijn er?

Balance boards zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder behandelen we de drie meest populaire. 

De ‘gebogen plank’ 

Een van de populairste soorten houten speelgoed is de ‘gebogen plank’ waarmee je kunt wiebelen en balanceren of gewoon lekker op kunt chillen.

Dit is een balance board voor kinderen, maar maar ook volwassenen hebben er plezier van. Bijvoorbeeld om hun stabiliteit of balans te trainen of om yoga-oefeningen of een workout te doen. 

Balanceren en klimmen met Jindl

Meer weten over over klimrek op de foto? Bekijk onze klimrekken.

Met kurkrol

Daarnaast is het balance board in de vorm van een surfboard of skateboard met een kurkrol erg in trek. Hiermee is het de kunst om op de bijgeleverde rol te balanceren en van links naar recht te bewegen. Een leuke uitdaging en heel erg geschikt voor bijvoorbeeld skateboarders of skiërs om ‘droog’ te oefenen. Maar dat niet alleen, want ook dit product is heel erg leuk om mee te spelen. Vaak zie je wel dat het vooral voor iets oudere kinderen (vanaf een jaar of 10) erg veel plezier geeft. Volwassenen kunnen zich er ook op uitleven, wat het echt wat voor het hele gezin maakt!

Balanceboard met kurkrol Jindl - blauw grijs

Rond balansbord

Een ander balance bord dat je veel ziet is een ronde plank met daaronder een halve bal. Ook hiermee is het de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Anders dan bij de ‘gebogen’ plank balanceer je hier zowel voor, achter als links en rechts. Leuk om mee te spelen, maar ook ideaal om bijvoorbeeld de stevigheid van je enkels te trainen. Bij Jindl vind je ook ronde boards waarbij je de bal aan de onderkant kunt verschuiven. Zo verplaatst je het balanspunt waardoor er in elke stand een andere uitdaging ontstaat. 

Balance board adventure

Wat zijn andere namen voor een balance board?

En zijn verschillende benamingen die gehanteerd worden. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje: 

 • Balansplank 
 • Wiebelplank
 • Balanceerplank
 • Skillboard
 • Yoga bord
 • Jindl board

Missen we nog wat? Laat het ons dan weten: dan vullen we de lijst aan 🙂

Wat is een goed balance board?

Een goed exemplaar is een stevig balance board dat goed is afgewerkt. Als je een aankoop doet die je vaak gebruikt, wil je natuurlijk dat deze lang meegaat. De kwaliteit is daarom belangrijk. 

Een veel gebruikte houtsoort is beukenhout. Zeker voor de populair gebogen balance board. Dit materiaal is namelijk goed te buigen en mooi af te werken. Bij Jindl vind je dan ook producten van dit hout. 

Afwerking

De afwerking van een balance board is erg belangrijk. Het gaat dan naast de oppervlakken met name om de randen. Het is belangrijk dat deze mooi rond zijn geschuurd. Dit zorgt er namelijk voor dat de randen minder snel beschadigen. Het product wordt namelijk intensief gebruikt en hout is een natuurproduct dat ook kan beschadigen. Gebruikerssporen zijn natuurlijk niet erg, maar je wilt beschadiging zo veel mogelijk voorkomen. Uiteraard is dit niet helemaal uit te sluiten, maar door de juiste afwerking verklein je de kans. 

Bovendien wordt de toplaag afgewerkt met een transparante lak die veilig is voor kinderen. Dit biedt bescherming en zorgt ervoor dat je het balansbord makkelijk schoon kunt maken met een vochtig doekje. 

Balance board hout Jindl detail

Met vilt

Voor het mooi houden van een balansbord is een laagje vilt aan de buitenkant ook een uitkomst. Hiermee bescherm je het hout perfect. Dit vilt heeft overigens nog veel meer voordelen. Zo bescherm je de vloer ermee en voelt het ook fijn aan, als je er mee speelt. Ook het geluid tijdens het spelen is veel ‘softer’. Zeker als je het board op bijvoorbeeld een laminaatvloer gebruikt. Daarnaast kun je je eigen draai aan het balance board geven, omdat je de keur van het vilt kunt kiezen. Bij Jindl vind je ook veel neutrale kleuren, die opgaan in je interieur. Daar kiezen de meest klanten voor. Zo ziet het er ook mooi uit, op momenten dat er niet mee gespeeld wordt. 

Wat kun je met een balance board?

Met een balance board kun je kort gezegd spelen, trainen en chillen. Dat zijn de belangrijkste redenen waarom ene balance board gebruikt wordt. 

Natuurlijk wil je ook graag weten op wélke manieren je dit kunt doen. Daarom leggen we het hieronder stap-voor-stap uit. 

Spelen

Kinderen zijn enorm creatief. Dat zal vast geen verrassing voor je zijn. Ook bij het gebruik van een balance board wordt deze eigenschap in de praktijk gebracht. Juist door kinderen hebben we nog veel meer voorbeelden ontdekt van wat je allemaal met een balanceboard kunt doen. Je kunt ermee wiebelen, balanceren, chillen, trainen, bouwen, spelen en yoga-oefeningen doen.   

Wiebelen 

Heerlijk heen-en-weer. Doordat een balance board halfrond is, wiebel je lekker van de ene naar de andere kant. Zeker als kind geeft dit een fijn gevoel en ongemerkt trainen ze veel spieren en hun evenwicht. 

Dit wiebelen kun je zowel staand als zitten doen. Daarom is een balance board ook geschikt voor zoveel leeftijden. Als je zelfstandig kunt zitten, kun je in principe ook beginnen met voorzichtig wiebelen op een balance board. Natuurlijk eerst nog onder begeleiding. Al snel leren kinderen zelf hoe ze er mee om kunnen gaan!

Als kinderen wat ouder zijn kunnen ze staand balanceren op een balance board. Door het gewicht van de ene naar de andere te verplaatsen ga je heen en weer. Hier kun je je uren mee vermaken. 

Maar het wiebelen kan ook nog op andere manieren. Bijvoorbeeld geknield of door de voeten aan de ene kant van het bord te zetten en je handen aan de andere kant. Zo ga je van voor naar achteren. Kinderen moeten hierbij wel oppassen dat ze hun vingers niet onder het board krijgen als ze te ver doorgaan. De ervaring wijst echter uit dat dit niet snel gebeurt en dat kinderen er echt handig mee omgaan. 

Balanceren

Net als het wiebelen, is balanceren niet alleen leuk, maar ook goed voor de motorische ontwikkeling. Het balanceren gaat meestal als volgt: 

 • Zet je linkervoet op de linkerzijde van het board
 • Zet je rechtervoet op de rechterzijde van het board
 • Vind een punt waarop je je evenwicht vind en hou dit zo lang mogelijk vol

Ook als kinderen wat kleiner en net kunnen lopen is het mogelijk om de balans te oefenen. Je legt daarvoor het balance board met de bolle kant naar boven en kinderen kunnen er overheen lopen. 

Gebruiken als object

Als je denkt dat een balance board alleen maar is om óp te spelen, dan heb je het mis. Je kunt er ook heel goed méé spelen. Veel kinderen gebruiken een balance board in hun spel. Bijvoorbeeld als een mooie brug als ze met blokken bouwen en een stad maken.  Of een weg om met hun speelgoedautootje overheen te rijden.

En wat dacht je van een hut? Als je het balance board op z’n kant zet, heb je een perfect muurtje. Super handig. 

Chillen

Even tot rust komen om bijvoorbeeld een boekje te lezen is erg fijn met een balance board. Zeker omdat je er rustig in kunt wiegen. 

Boekje lezen op jindl balance board

Zeker met een matras dat je om een balance board heen kunt schuiven en een kussentje is het erg comfortabel. Met deze accessoires tover je een balance board van actief speelgoed in tot speelgoed waarmee je kunt relaxen. Erg veelzijdig dus!

Trainen

Kinderen gebruiken een balance board veelal om te spelen. Het trainen van de motoriek of het evenwicht gaat ongemerkt en spelenderwijs. De training is niet het doel, maar een handige bijkomstigheid. Zeker omdat we de laatste jaren merken dat de coördinatie en motoriek van kinderen langzaam achteruit gaat omdat ze gemiddeld genomen minder bewegen en minder buiten spelen. 

Volwassenen daarentegen trainen wel doelbewust en dat kan met een balance board op verschillende manieren. We zetten de meest voorkomende trainingsdoeleinden met een balance board voor je op een rijtje: 

 • Push up. Zet het balansboard met de bolle kant naar boven. Handen erop en opdrukken maar. Om het extra uitdagend te maken, draai je het balance board om en zet je je handen op verschillende plekken in de bolling. Je drukt op terwijl je met je handen het board in balans houdt. 
 • Step-ups. Zet het skillboard met de bolle kant naar boven. Zo kun je step-ups doen. 
 • Core stability. Zet het board met de holle kant naar boven en je voeten aan beide zijden. 

Heb je zelf nog andere ideeën? Laat het ons dan weten. 

Wat is een goed balansboard voor kinderen?

Een balance board met vilt is goed voor kinderen. De gebogen, halfronde, plank van beukenhout staat garant voor uren speelplezier. Dit balance board is geschikt voor kinderen omdat het lang meegaat, geschikt is voor alle leeftijden en veilig is. 

Een balance board van Jindl kan ruim 150 kilogram dragen. Door de dikte van 18 millimeter is het balansboard ook erg stevig. 

Daarnaast besteedt de productie-afdeling extra aandacht aan de afwerking. Het hout wordt behandeld met een dun laagje kindvriendelijk, transparantie lak. Dit beschermt het hout en bovendien kun je het board zo makkelijk afnemen met een vochtig doekje. 

De uiteinden worden mooi rond geschuurd, zodat beschadigingen, hoewel je het niet helemaal voorkomt, minder snel voorkomen.

Veelzijdig

Een balance board met vilt is daarnaast erg veelzijdig, wat het aantrekkelijk maakt voor kinderen. Je kunt er van alles mee doen. Met accessoires zoals een matras met kussen, haal je nóg meer uit dit mooie product.

Ontwikkeling

Een andere reden waarom een balance board met vilt goed voor kinderen is, is omdat ze er ongemerkt door trainen. Spelen met een balance board heeft een positief effect op de motoriek, evenwicht en balans. Spelenderwijs trainen werkt!

Welk board wordt het meest verkocht?

Het balance board met vilt in de kleur donkergrijs en grijs worden het meest verkocht. En dan kijken we natuurlijk naar de verkoopcijfers bij Jindl. De gunstige combinatie van prijs, kwaliteit en kleur zorgen voor het succes. 

Grijs is een mooie neutrale en rustige kleur. Dat is een van de redenen waarom ouders vaak dit balance board kiezen. Het past, ook als het niet gebruikt wordt, in bijna elk interieur. Wel zo prettig. 

Daarnaast is het balansboard met vilt in de kleur khaki erg populair. Dit model werd ooit opgenomen als special edition, maar bleek een schot in de roos. Ook hiervoor geldt dat de kleur van het vilt een belangrijke reden voor de keuze is. 

De balance boards in alle kleuren worden vaak aangeschaft in combinatie met een matras en kussen. Zo kun je actief bezig zijn en chillen met één product. Lang leve het balance board!