Duurzaam speelgoed

Duurzaamheid en Jindl? Zo zit het!

Duurzaamheid en Jindl Lubulona speelgoed

Hoe duurzaam is Jindl eigenlijk?

Is jullie speelgoed duurzaam? en wat doen jullie aan met duurzaamheid? Die vragen krijgen we zo nu en dan. We geven dan als antwoord dat we ons best doen om zo duurzaam mogelijk te zijn. We letten erg op materialen, keurmerken en het productieproces. Vaak werken we met kleinere leveranciers voor de wat meer bijzondere spullen. Zo kunnen we zicht houden op wat er allemaal gebeurt.
Toch waken we er vooral voor dat we ons duurzamer voordoen dan we zijn. Als onze pakketjes worden ook vervoerd en daar heb je vrachtwagen of bussen voor nodig. Alles wordt ingepakt, wat afval oplevert en al het speelgoed moet geproduceerd worden. Maar dat betekent niet dat we zomaar wat doen. Wat we wel doen en wat we zouden kunnen doen in de toekomst leggen we hier uit. Voor ons zelf ook wel eens leuk om dat op een rij te zetten en er misschien nog wat van te leren.

Onderstaande tekst bevat ook onze mening… 😉

Doelstelling van Jindl

Onze doelstelling blijft zoveel mogelijk goede, leuke producten verkopen. Het liefst die we zelf ook leuk vinden. Dat het speelgoed het label ‘duurzaam’ heeft, is voor ons een pré, maar geen vereiste. Veiligheid is bijvoorbeeld wel een vereiste.

Wil dat dan zeggen dat jullie duurzaamheid niet belangrijk vinden? Nee! Zeker niet. We proberen Jindl zo duurzaam mogelijk te houden en producten die daarbij passen aan te bieden. Maar we gaan niet bij alles roepen dat het duurzaam is, als we dat niet helemaal kunnen garanderen of er onze twijfels bij hebben.

Wat precies duurzaam speelgoed is, hangt namelijk af van de definitie die je er aan geeft. Wij houden van houten speelgoed dat stevig is en lang meegaat. Als er generaties lang mee gedaan kan worden, is het sowieso duurzaam. Geen wegwerpartikelen dus. Dat is voor ons de belangrijkste eigenschap voor duurzaam speelgoed. En hout is daar prima geschikt voor.

Fischer Price activity center

Nu wil dat overigens niet zeggen dat dat met bijvoorbeeld met plastic niet kan. Een verhaal heeft altijd meerdere kanten. Ik speelde 38 jaar geleden al met een Fischer Price activity center en die gaat nu nog steeds de familie rond. Zij het als een soort gimmick, maar toch. Het kan dus wel. Het is bijna een halve eeuw oud. Dat is wat we met ons houten speelgoed ook voor ogen hebben. Nu kinderen opgroeien met veel meer schermtijd en digitale uitdagingen, wordt steeds belangrijker dat ze zich blijven uitleven met traditioneel speelgoed als houten blokken, een klimrek en bijvoorbeeld een knikkerbaan. Even offline voor we met z’n allen alleen nog spelen in de metaverse ;).

Fischer Price activity center Jindl

Het befaamde Fischer Price activity center

Kwaliteitsproducten = duurzaamheid

Wij werken graag met producten die gewoon goed zijn. Niet voor niets testen we het meeste speelgoed eerst zelf. Degelijke spullen van goede kwaliteit hebben meerdere voordelen met betrekking tot duurzaamheid.

  1. Als iets lang meegaat, hoeft er niet iets nieuws aangeschaft te worden
  2. Goede, kwalitatieve producten komen minder vaak retour. Minder pakketjes in omloop dus.

Dat scheelt ons niet alleen geld, maar bespaart ook verpakkingsmateriaal en transport. Kwaliteit is dus een belangrijk aspect als het gaat om duurzaamheid.

Wat doen we in de praktijk aan duurzaamheid?

Los van het uitzoeken van producten waarbij duurzaamheid een rol speelt, is er ook nog de bedrijfsvoering.
We zouden het liefst een klimaatneutraal gebouw hebben waarbij we onze eigen energie opwekken met zonnepanelen of een eigen windmolen. Maar daarvoor moeten we eerst nog heel wat meer speelgoed verkopen. Net als die elektrische auto’s. Hoewel… vaak kom ik op de fiets naar kantoor… Duurzamer kan bijna niet!
We kijken graag naar wat wél kan en door dit op een rijtje te zetten, komen we tot de conclusie dat we al best veel doen om Jindl zo duurzaam mogelijk te krijgen. Veel van die dingen komen overigens voort uit kostenbesparing. Dat mag best eerlijk benoemd worden.

Let dus op: als je ergens leest: wij versturen onze producten gedemonteerd, want zo reduceren we CO2, kun je ook lezen: wij versturen onze producten gedemonteerd, want dat is vele malen effectiever en we besparen enorm veel op de verzendkosten ;).

Dit doen wij momenteel aan duurzaamheid

1. Dozen recyclen

We proberen kartonnen dozen zo veel mogelijk te hergebruiken. Als onze bestellingen van leveranciers en producenten binnenkomen is dat meestal op dozen in pallets. Als die dozen nog goed zijn, gebruiken we ze nog een keer. Als de doos niet meer helemaal mooi is, schrijven we er soms ook op dat de door hergebruikt is. Zo is de klant direct op de hoogte. De dozen zijn uiteindelijk (even los van de Jindl branding) puur en alleen om ervoor te zorgen dat de bestelling het transport overleefd. Het gaat tenslotte toch om wat er ín de doos zit.

Kartonnen dozen hergebruiken

Voorbeeld van een hergebruikte doos

2. Bewust verpakkingsmateriaal kiezen

Al onze verpakkingsmaterialen hebben keurmerken. Karton met FSC-certificaat, insteekhoesjes (heel soms nodig) niet van plastic, maar van 100% recyclebaar papier, en plakband van papier. We kunnen niet zonder deze verpakkingsmaterialen. Wat we ook nodig hebben is bijvoorbeeld krimpfolie. hier hebben we nog een geen duurzamer(er) alternatief gevonden. Als jij dat wel weet, laat het ons dan weten!

3. Pakketjes zo klein mogelijk maken

Onze producten krijg je zo veel mogelijk gedemonteerd. Zo past er meer op een pallet bij het aanleveren én de pakketjes die klanten ontvangen zijn kleiner. Resultaat: minder ruimte in vrachtwagen en bussen nodig, wat CO2 bespaart. En ja… ook verzendkosten.

4. Retouren beperken

We ontkomen er niet aan nu we groeien. Ook bij ons gaat wel eens wat mis. Er gaat wel eens wat stuk en er raakt wel eens wat kwijt bij de pakketdiensten. Toch was een van de voorwaarden toen we startten, dat we waar mogelijk de retouren wilden beperken. Door te werken met ‘goed spul’ lukt dat. In het verleden hadden we dat al eens meegemaakt met radiografisch bestuurbare vliegtuigen. Die vlogen nogal eens ergens tegenaan, waarna de retouren ons ook om de oren vlogen. Dat dus niet meer. Gelukkig is het retourpercentage nu erg laag.

5. Verzenden met DPD

De groenste vervoerder van Europa worden in 2025. Dat is de missie van DPD. Het doel is dat in 2025 al het transport in de 45 grootst plaatsen in Nederland emissieprijs is. Een mooi streven dat onder andere gerealiseerd wordt met meer dan 400 elektrische voertuigen in Nederland.

Ideeën die we hebben voor de (nabije) toekomst

We weten dat we niet ‘de allergroenste’ zijn. Maar we kunnen op z’n minst ons best doen om daar bewust mee bezig te zijn. Dit zijn de ideeën die we hebben om hier aan te werken. 

  • De pakbonnen die we hebben kleiner maken. Dit bespaart papier en inkt.
  • Voor ons eigen merk: dozen die je nog makkelijker kunt hergebruiken
  • Elektrische auto’s voor woon-werkverkeer
  • Nog meer fietsen 
  • Een alternatief voor plastic krimpfolie vinden

Oplossing klimaatprobleem?

Want wat we wél vaak roepen is dat ons houten speelgoed kinderen helpt om zich te ontwikkelen. Zowel motorisch als cognitief. Ik sluit dan ook graag af met een utopische gedachte. In theorie kan ons houten speelgoed er mede voor zorgen dat een kind zich extra goed ontwikkelt. En één van die kinderen verzint misschien later wel een hele slimme oplossing voor het klimaatprobleem. Laten we het hopen en in de tussentijd allemaal ons beste beentje voor zetten…