Wat is FSC hout?
FSC-hout is een term die je vast en zeker wel eens voorbij hebt zien komen. Maar wat houdt het eigenlijk in, wat is het FSC-keurmerk precies, en waarom houden wij er rekening mee? In deze blog duiken we dieper in op FSC-hout en de betekenis ervan voor de wereld.
Â
Wat is FSC-hout?
FSC-hout is hout dat afkomstig is uit bossen die gecertificeerd zijn volgens de normen van de FSC. Het FSC-keurmerk op houtproducten geeft aan dat het hout afkomstig is uit een goed beheerd bos dat aan de eisen van de FSC voldoet.
FSC staat voor Forest Stewardship Council. Dit is een internationale non-profit organisatie die in 1993 werd opgericht. Het doel van de FSC is het bevorderen van verantwoord bosbeheer. Dit betekent kort gezegd dat bossen zo beheerd worden dat ze hun functie behouden. Bijvoorbeeld door bossen weer aan te planten.
Maar er is meer. FSC controleert ook dat de rechten van inheemse bevolkingsgroepen in bosbouwgebieden en de arbeiders gerespecteerd worden. Bovendien moeten de werkzaamheden economisch levensvatbaar zijn. En daar wordt ook toezicht op gehouden.Â
Â
Waarom is het FSC-keurmerk belangrijk?
Wij vinden het FSC-keurmerk om meerdere redenen belangrijk:
Â
Bescherming van bossen

Bossen spelen een cruciale rol in het behoud van de biodiversiteit, het reguleren van het klimaat en het ondersteunen van de levens van miljoenen mensen wereldwijd. FSC-bosbeheer zorgt ervoor dat bossen behouden blijven en niet worden overgeëxploiteerd. Dit helpt om de natuurlijk leefomgeving van talloze planten- en diersoorten te beschermen en draagt bij aan de strijd tegen klimaatverandering door de opname van CO2.
Â
Sociaal verantwoord 

FSC-certificering houdt ook rekening met de rechten van inheemse bevolkingsgroepen en bosarbeiders. Dit betekent dat zij eerlijke lonen ontvangen, hun arbeidsomstandigheden veilig zijn, en hun rechten worden gerespecteerd. Hierdoor draagt FSC bij aan betere leefomstandigheden voor mensen die direct afhankelijk zijn van bosgebieden.
Â
Economische voordelen
Duurzaam bosbeheer zorgt ervoor dat bossen op de lange termijn economisch rendabel blijven. In plaats van snelle winst te halen uit overmatige houtkap, zorgt FSC ervoor dat bossen hun waarde behouden door duurzaam gebruik. Dit is gunstig voor lokale economieën en helpt gemeenschappen hun levensonderhoud te behouden.
Â
Consumentenbewustzijn
Voor de consument biedt het FSC-keurmerk de mogelijkheid om bewuste keuzes te maken. Door producten te kopen met een FSC-label, kunnen consumenten bijdragen aan het behoud van bossen en de ondersteuning van verantwoorde bosbouwpraktijken.
Â
Hoe werkt FSC-certificering?
Het proces van FSC-certificering begint met een beoordeling van het bosbeheer door een onafhankelijke certificeringsorganisatie. Bij de beoordeling komen onder andere inspecties ter plaatse, interviews met bosarbeiders en gemeenschappen, en een grondige controle van de beheerplannen en praktijken aan bod.
Â
Er zijn drie typen FSC-certificeringen:
- FSC Forest Management (FM) Certificatie: Dit is voor bosbeheeractiviteiten en zorgt ervoor dat de bosbeheerpraktijken voldoen aan de FSC-normen.
- FSC Chain of Custody (CoC) Certificatie: dit certificeert de hele keten van de bosproducten, van de kap tot de uiteindelijke verkoop. Dit zorgt ervoor dat het FSC-hout traceerbaar blijft door de gehele productieketen.
- FSC Controlled Wood Certificatie: dit is voor hout dat gemengd wordt met FSC-gecertificeerd hout, en zorgt ervoor dat het niet afkomstig is van dubieuze bronnen.
De impact van FSC-hout
De positieve impact van FSC-hout is merkbaar op zowel lokaal als globaal niveau. Lokaal helpt het bij het behoud van bossen, het verbeteren van de levensomstandigheden van arbeiders en het beschermen van de rechten van inheemse gemeenschappen. Globaal draagt het bij aan de strijd tegen klimaatverandering door het behoud van bossen die CO2 absorberen.Â
Â
Bovendien helpt het FSC-keurmerk consumenten en bedrijven om milieuvriendelijker te handelen. Door te kiezen voor FSC-gecertificeerd hout, wordt de vraag naar duurzaam geproduceerd hout groter. En dat leidt er weer toe dat er meer duurzaam beheerde bossen bijkomen. En dat is hoe we het uiteindelijk graag zien.Â
Â
Gebruikt Jindl FSC-hout?
Ja, bij de productie van Jindl producten wordt FSC-hout gebruikt. Sterker nog: het hout dat we gebruiken voor bijvoorbeeld onze leertorens of klimrekken is afkomstig uit Europa. Dat geldt overigens ook voor de productie. Die korte lijntjes zijn voor ons met name erg handig. Nieuwe leveringen hoeven niet de halve wereld over voor ze bij ons magazijn aankomen. Dat scheelt tijd en geld. En, nu zijn we heel eerlijk: dat het de impact op het milieu verkleint, was niet eens onze eerste gedachte. Maar daar zijn we wel heel blij mee en dat is een mooi extra voordeel van het houten speelgoed van Jindl.Â
Â
Â