Buitenspelen

Modderdag tips en uitleg (update 2024)

Modderdag spelen in de modder.

(Update 2024)

Lekker spelen met modder tijdens Modderdag 2024. Kliederen, kladderen en andere coole dingen met modder. Vies worden mag tijdens tijdens Modderdag. Graag zelfs. Veel kinderopvangorganisaties en scholen in Nederland doen dit jaar weer mee. Een hele dag lang staat modder en vooral spelen met moeder centraal. Wij geven je vijf tips om te doen tijdens Modderdag 2024. Maar eerst nog wat algemene uitleg over modderdag en het maken van goede modder. Snel door naar de tips? Klik ze dan hieronder aan... 

Tips voor modderdag

Wat is modderdag?

De Nationale Modderdag wordt jaarlijks geïnitieerd door het IVN. Het komt voor uit de International Mud Day. Dit jaar is het op vrijdag 28 juni weer tijd voor Modderdag! 

Het IVN is het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. De organisatie wil jong en oud laten beleven dat de natuur leuk, gezond en belangrijk is. Met een initiatief als Modderdag wordt spelen in de natuur op de agenda gezet. Spelen in de natuur is namelijk bewezen goed voor de ontwikkeling van kinderen. 

In Nederland doen veel kinderdagverblijven, BSO’s en scholen mee met Modderdag. De focus ligt tijdens deze dag op het spelen met modder. Lekker buiten bezig zijn, je vrij voelen en niet bang zijn om vies te worden. Dingen die kinderen heerlijk vinden.  

Hoe maak je modder?

Modder maak je door zand en water te mengen. Daarbij kun je zelf bepalen hoe ‘nat’ je de modder wilt hebben. De perfecte modder maak je door een emmer voor de helft met zand te vullen. Vervolgens voeg je beetje bij beetje water toe, terwijl je roert. Je kunt dan zelf bepalen wat voor soort modder je wilt. Stevige en drogere modder betekent minder water. Wil je echter kletsnatte kliedermodder, dan voeg je meer water toe. Goed blijven roeren is een vereiste om het water en zand goed te mengen. Succes!

Welk zand kun je het best gebruiken voor modder?

Elk type zand is in principe geschikt om modder mee te maken als je er water aan toevoegt. Om er mee te kunnen spelen is het echter van belang dat je schoon zand gebruikt. Een van de meest geschikte zandsoorten is daarom het zand dat je ook gebruikt in de zandbak. 

Zand voor in de zandbak bestaat meestal uit fijnkorrelig zand en rivierzand. De belangrijkste eigenschap is dat het schoon is. Daarnaast is dit speelzand geschikt om vormen van te maken. Zeker als het een beetje vochtig is. Wanneer je er meer water bij doet, krijg je modder. 

Maar modder kun je ook maken in bijvoorbeeld je tuin of op een grasveld. Daarvoor hoef je alleen maar water toe te voegen aan het zand dat er al ligt. Ideaal voor bijvoorbeeld een potje moddervoetbal, modderhandbal of buikschuiven in de modder. 

Hoe kun je meedoen aan Modderdag? 

Iedereen kan meedoen aan Modderdag 2024. Het organiseren van deze leuke dag is in handen van bijvoorbeeld de school, gastouderopvang, kinderdagverblijf, buurtclub of sportvereniging. Je kunt het dus zelf doen. Dat maakt het leuk omdat je zo precies kunt doen wat goed bij jullie past. Het belangrijkst is dat kinderen lekker spelen met of in de modder. Hoe dat ingevuld wordt, maakt dus niet uit. 

Het IVN vraagt organisaties wel om zich aan te melden. Zo kan de impact van de dag gemeten worden en weten ze hoeveel kinderen er uiteindelijk ongeveer meegedaan hebben. 

De tips...

Tips voor modderdag

Maak de ‘lekkere’ gerechten in de modderkeuken

Maak de lekkerste gerechten in de modderkeuken. Wordt het een heksensoep, zandtaartje of moddersalade? Wie maakt het lekkerste gerecht in de modderkeuken. 

Een pan of emmer met water, zand en wat fantasie. Voor je het weet tover de de lekkerste gerechten uit de modderkeuken. De kleine chefs staan te trappelen om wat te maken met het belangrijkste ingrediënt van de dag: modder. 

Benodigdheden

 • Modderkeuken of een pan of kom met water
 • Zand
 • Tuingereedschap voor kinderen om de mengen en modder te maken
 • Een flinke dosis fantasie

Oja, wil je inspiratie voor gerechten. Lees het in ons blog over de lekkerste gerechten voor in de modderkeuken. 

Buikschuiven in de modder

Heerlijk vies worden en lekker bewegen. Wat wil je nog meer? Het is niet voor niets modderdag!

Buikschuiven in de modder kun je op meerdere manieren regelen. Het kan goed om een grasveld waarbij ook zand aanwezig is. Maak er met een tuinslang of enkele emmers water een langwerpig modderbadje van. Als je het op deze manier doen; zorg er dan wel voor dat er geen stenen of andere voorwerpen op de baan liggen. 

Een andere optie is dat je een stuk landbouwzeil of andere zeil gebruiken. Pak een langwerpig stuk, leg dit neer op een grasveld en bedek het met modder. Plezier gegarandeerd. Wie maakt de langste buikschuiver?

Benodigdheden

 • Buikschuifbaan met modder
 • Een portie lef 

Modderworstelen met modderdag

Lekker stoeien en ondertussen vies worden. Tijdens het ‘worstelen’ in de modder kan het. 

Voor de wat oudere kinderen kun je er een wedstrijdelement inbouwen. Bijvoorbeeld: wie twee keer op z’n rug terecht komt, is af. 

Benodigdheden

 • Een veld met modder
 • Twee of meer worstelaars

Moddervoetbal of -handbal

Dit kan erg goed op bijvoorbeeld een bestaand beachvoetbal of - volleybalveldje. Maar dat is natuurlijk niet overal beschikbaar. Misschien krijg je meer mogelijkheden aagbeboden als je zegt dat het om Modderdag gaat. Daarom kun je ook op zoek naar bijvoorbeeld een (niet te mooi) grasveldje dat je flink nat maakt, waardoor modder ontstaat. 

Benodigdheden

 • Modderveld
 • Bal 
 • Doeltjes of pylonen
 • Teams die niet bang om vies te worden

Moddertoren maken

De hoogste moddertoren. Wie bouwt de hoogste toren van modder? Hiervoor is het belangrijk dat je modder niet te nat is. Is dat wel het geval, dan laat het zich niet makkelijk stapelen. 

En als de toren omgevallen is? Dan kun je er alsnog extra water aan toevoegen en je lekker insmeren met de modder.

Benodigdheden

Algemene tip - afspoelen

Het is erg handig als kinderen die helemaal onder de modder zitten zich kunnen afspoelen. Als je geen buitendouche ter beschikking is, kan een simpele tuinslang al uitkomst bieden. Misschien wel een beetje koud, maar met de buitentemperaturen van eind juni meestal niet echt een probleem. 

Al met al genoeg mogelijkheden met Modderdag 2024. We wensen je ontzettend veel plezier met het spelen in en met modder!