Buitenspelen

De lekkerste gerechten voor je modderkeuken ;)

modderkeuken voor kinderen met wielen

Spelen in en met modder blijft leuk. Misschien weet je het elf nog wel van vroeger.  Urenlang vertier en dan heerlijk met een vies pak naar huis waar je moeder in de gang je modderkleren maar vast aanpakte, zodat die regelrecht de wasmachine in konden. Met een modderkeuken kunnen kinderen lekker kliederen en zelfs lekkere gerechten maken. Wij zetten een paar lekker gerechten om te maken in de modderkeuken voor je op een rijtje. Maar eerst leggen we nog even uit wat een modderkeuken ook al weer is, voor het geval je dit leuke speelgoed nog niet kent.  

Wat is een modderkeuken?

Een modderkeuken is een kleine speelkeuken voor buiten. Kinderen kunnen hiermee met zand en water modder maken en zich er helemaal mee uitleven. Vies worden mag! 

Wat wordt er straks in jullie modderkeuken gemaakt? Heksensoep, zandtaartjes of misschien wel een heel vijfgangenmenu? We zijn benieuwd!

Ben je op zoek  naar een modderkeuken? Wij hebben een leuk assortiment met verschillende modderkeukens. Je leest er ook waar je op moet letten bij de aanschaf van een modderkeuken.

Recepten voor in de modderkeuken

Daar gaan we. Enkele 'recepten' voor in de modderkeuken.  Ter inspiratie. En let op: echt eetbaar zijn de recepten niet. Behalve de brandnetelthee, maar die kunnen kinderen niet zelf maken omdat er water bij gekookt moet worden. Het gaat uiteraard om het bereiden, het kliederen het plezier en de fantasie in de modderkeuken. Geef duidelijk aan bij je kind Dat het niet om op te eten of te drinken is. 

Heksensoep

Wat heb je nodig:

  • Een pan
  • Verbeelding
  • Zin om te koken

Ingrediënten:

  • Alles wat jouw kleine heks kan vinden
  • Water

Bereiding:
Vul de pan (of pannen) voor de helft met water en laat jouw kleine heks of tovenaar eens lekker op onderzoek uitgaan in de tuin of de straat. Besjes, blaadjes, takjes, gras… alles kan erin! En elke pan heksensoep is een nieuwe drank. Mocht je daarna een magisch uitziend gerecht op tafel willen zetten kan je altijd s’ avonds nog rode koolsoep serveren uit de échte keuken.

Brandnetelthee

Brandnetelthee kan je wél lekker drinken... Maar let op! Kinderen kunnen die niet alleen. Er moet namelijk gekookt worden en dat is niet veilig voor kinderen. 

Wat heb je nodig

  • Handschoenen
  • Een pan

Ingrediënten

  • Water
  • Brandnetelblaadjes (verse of gedroogde)

Bereiding

Een kopje brandnetelthee maak je heel makkelijk maar kost wel wat tijd wanneer je verse blaadjes gebruikt. Doe vooral handschoenen aan voordat je gaat plukken. Was de blaadjes goed en kook ze daarna een paar minuten. Laat de hete drank afkoelen en laat de brandnetelblaadjes hier nog 24 tot maximaal 48 uur in het water weken voor je ze eruit filtert. Daarna kan je de brandnetelthee warm of koud drinken.


Je kan ook gedroogde blaadjes gebruiken en deze toevoegen aan een kopje heet water. Dan kan je na een paar minuten al genieten van echte brandnetelthee.

Zandtaart

Wat heb je nodig

  • Taartvormpjes (bakjes, kopjes, schaaltjes of bekers werken ook!)
  • Een lepel

Ingrediënten

  • Zand
  • Eventueel wat water

Bereiding:

Vul de vormpjes met zand en druk dit stevig aan met een lepel. Draai daarna snel de vormpjes om en klop een paar keer op de bovenkant. Haal voorzichtig het vormpje omhoog en kijk hoe je zandtaartje eruit komt! Is het zand niet plakkerig genoeg, dan kun je er een paar druppeltjes water doorheen mixen. 

Vogeltaart

Oké deze is niet eetbaar voor ons mensen, maar een echte winterlekkernij voor de vogeltjes en heel leuk om te maken. 

Wat heb je nodig:

  • Taartvorm
  • Twee pannen

Ingrediënten:

  • 1 kilo plantaardig frituurvet (van het solide soort)
  • Vogelzaad
  • Zonnebloempitten (ongezouten)
  • Appel
  • Havermout

Bereiding:

Smelt het frituurvet tot het net vloeibaar is en schenk de helft in de tweede pan, laat het daarna even afkoelen zodat je je vingers er niet aan kan verbranden. Bedenk samen wat je in elke pan doet. Dit worden de laagjes van de vogeltaart. Zo kan je in de ene pan alleen vogelzaad doen en in de andere laag appel en havermout. Meng de vetmengsels goed door elkaar. Daarna kan je samen de taart in laagjes op gaan bouwen.

Laat de vogeltaart 24 uur buiten uitharden, maar zorg wel dat de vogels er nog niet bij kunnen. Als de taart helemaal uitgehard is kan je de vorm omdraaien, met een paar keer goed kloppen zou de taart los moeten komen. Dan kan je hem nog versieren met eventuele overgebleven vogelzaad en zonnebloempitten en dan lekker in de tuin zetten voor de vogels. Dit kan het best in de winter... dan hebben vogels behoefte aan wat extra vetten om op temperatuur te blijven. 

Veel plezier...

Hopelijk heb je uit bovenstaande 'recepten' voor de modderkeuken wat inspiratie kunnen halen. Wij wensen je veel plezier met spelen...Â