Gezondheid

Hoeveel moet een kind drinken?

Hoeveel moet een kind drinken?

Kun je je soms ook zorgen maken en je afvragen of je kind wel genoeg drinkt? Veel ouders vragen zich dat wel eens af. En de volgende vraag die dan opdoemt: hoeveel moet mijn kind nu eigenlijk precies drinken op een dag? Wij zochten het uit en zetten het in een handig overzicht. Daarbij kijken we naar verschillende leeftijdscategorieën. 

Ook leggen we nog een keer uit waarom drinken zo belangrijk is. Ook met warm weer. Waarom we vocht nodig hebben en welke dranken kinderen beter kunnen mijden. In deze blog komt het allemaal aan de orde. 

Inhoud

Waarom is voldoende drinken zo belangrijk?

Voldoende drinken is heel belangrijk omdat je met drinken het meeste vocht binnenkrijgt. En vocht heb je nodig om je lichaam in conditie te houden. Een menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht. Bij pasgeboren baby’s is het percentage vocht zelfs tot 75% van het lichaam. Als kinderen ouder worden, neemt het percentage vocht in het lichaam langzaam af. Logisch, want de botten organen en andere lichaamsdelen groeien. Het lichaam van volwassen vrouwen bestaat gemiddeld voor ongeveer 52% uit vocht. Bij volwassen mannen is dat gemiddeld 63%.

Je kunt je voorstellen dat vocht dus belangrijk is voor je lichaam. Je lichaam gebruikt het vocht om je lichaamstemperatuur te regelen, voedings- en afvalstoffen te transporteren en voedingsstoffen op te lossen (zodat ze worden opgenomen in je darmen). Allemaal essentiële functies voor je lichaam en een gezond leven. Dat maakt dan ook dat vocht onmisbaar is in het dagelijks leven. Voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. 

Overzicht hoeveel moet je drinken per leeftijdscategorie?

Hoeveel vocht heb je als baby, dreumes, peuter, kleuter, puber of volwassene nodig? We zetten het hieronder voor je op een rijtje. Voor in Nederland houden we ons aan de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum. 

Let wel op: dit zijn gemiddelde richtlijnen. We weten dat ieder mens anders is en de hoeveelheid vocht die je nodig hebt, is ook nog afhankelijk van bijvoorbeeld het weer. Het komt niet aan op de milliliter.  

Hoeveel moet een baby drinken?

In de eerste levensfase van een mens, als je nog een baby bent, bestaat de vochtname met name uit moedermelk of flesvoeding. Over het algemeen worden baby’s op hun eigen verzoek of volgens een ritme gevoed. Als de borst gegeven wordt, is niet te controleren hoeveel een baby exact binnenkrijgt. Doorgaans maakt de moeder vanzelf meer moedermelk aan als de baby meer drinkt. Een mooi staaltje kunde van de natuur. 

Bij flesvoeding wordt over het algemeen uitgegaan van 150 milliliter voeding per kilo lichaamsgewicht. Maar dat is een gemiddelde. Het ene kindje heeft baat bij wat meer, de andere wat minder. Het is daarom bij twijfel altijd goed om een professional zoals een lactatiedeskundige of het consultatiebureau in te schakelen. 

Hoeveel moet een dreumes (1-2 jaar) drinken?

Zodra een kind minder of helemaal geen moedermelk of flesvoeding meer krijgt is het aangewezen op andere vormen van vocht. Water is daarbij de meest gezonde keuze én de beste dorstlesser. In totaal heeft een dreumes ongeveer 1 liter vocht per dag nodig. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken, inclusief melk. 

Hoeveel moet een peuter (3-4 jaar) drinken op een dag?

Peuters hebben ongeveer 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig. Dit omvat water, melk, en andere vochtbronnen. Het is belangrijk om kinderen in deze fase aan te moedigen tot het regelmatig drinken van water. Dat is goed voor kinderen en leert ze ook direct het belang van voldoende drinken. 1 tot 1,5 liter is ongeveer 5 tot 8 a 9 bekertjes drinken .

Hoeveel moet een kleuter (4-6 jaar) drinken op een dag? 

Voor kleuters ligt de aanbevolen hoeveelheid vocht rond de 1,5 liter per dag. Dit is inclusief  melk en eventueel andere melkproducten als bijvoorbeeld yoghurt. Kleuters gaan ook naar school. Nu steeds meer scholen een continurooster hebben, geef je je kind drinken mee naar school. Zo kunnen ze ook op school alvast een gedeelte van hun dagelijkse behoefte nemen. 

Hoeveel moet een puber drinken op een dag? 

Puber groeien in razend tempo. Da aanbevolen hoeveelheid vocht die ze per dag nodig hebben ligt tussen de 1,5 en 2 liter. Afhankelijk van de activiteiten en het weer, kan dit wat meer of minder zijn. Deze hoeveelheid vocht blijf je de reset van je leven dagelijks gemiddeld nodig hebben. 

Hoeveel moet een volwassene (vanaf 18 jaar) drinken op een dag? 

Voor volwassenen wordt algemeen aangeraden om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Dit varieert echter op basis van fysieke activiteit, gezondheidstoestand en het weer. 

Welk drinken is het best voor kinderen?

Wat kun je je kind het best te drinken geven? Die vraag gaan we hier beantwoorden. En eigenlijk is de vraag best eenvoudig te beantwoord. Met stip op nummer één staat water. Dit is de meest gezonde keuze. Water bevat geen suiker en lest de dorst goed. Een andere goede keuze lichte thee. ZO geef je het water een smaakje. Dit kan overigens ook heel goed met een blaadje munt een citroentje of ander fruit. 

Maar er is zoveel keuze in de supermarkt! En dat zijn zeker niet altijd gezonde keuzes. In veel drankproducten, ook speciaal voor kinderen, zitten suikers of andere stoffen die niet goed zijn voor kinderen. Het is verstandig om frisdrank, sappen met toegevoegde suikers en energiedrankjes zo veel mogelijk te vermijden. Het is soms moeilijk om de juiste keuzes te maken. Wat helpt is uitgaan van de basis: water is altijd goed. 

Bij jonge kinderen ligt dit overigens nog een beetje anders. Baby’s kunnen bijna niet zonder (moeder)melk en ook dreumesen en peuters hebben baat bij de bouwstoffen en vitamines die in melkproducten zitten. Als ze geen melk drinken, is het van belang de gezonde aspecten uit andere producten te halen.

Hoeveel moet je drinken bij warm weer?

Tot slot nog wat over drinken bij warm weer. Als het buiten warm is en de zon uitbundig schijnt, hebben kinderen doorgaans meer vocht nodig. Dit komt door de simpele reden dat ze meer vocht verlies door onder andere zweten. Let daar dus op. Over het algemeen houdt het Voedingscentrum aan dat dreumesen, peuters en kleuters ongeveer 1,5 liter vocht nodig hebben bij warm weer. 

Baby’s met alleen borstvoeding hebben niets extra’s nodig. Bij warm weer wordt moedermelk namelijk vanzelf wateriger. Weer zo’n mooie oplossing van de natuur. Als je baby flesvoeding krijgt, kan het geen kwaad om met heel warm weer af en toe een paar lepeltjes extra water te geven. 

 

Â