Leeftijd

Wanneer is je kind een dreumes, peuter of kleuter? Hoe zit het?

Hoe zit het nu met de leeftijdsgroepen van kinderen? Waneer is een kind een dreumes, kleuter, peuter of puber? Welke standaard leeftijden gebruiken we daarvoor? Wij worstelden er nog wel eens mee. Het was reden voor discussie. Tijd om het voor eens en altijd uit te zoeken. Van baby tot volwassene en alles wat daartussen zit. Hoe zit het nu echt?

Maar eerst nog even dit. Wanneer is iemand een kind? In Nederland ben je wettelijk tot je 18 jaar wordt officieel een kind. Dat staat vast. Bij de benamingen voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën die we hieronder beschrijven, zetten we leeftijden. Natuurlijk is dat niet altijd voor iedere leeftijdscategorie hetzelfde, maar over het algemeen worden de genoemde leeftijden gehanteerd.

Wil je een kort overzicht? Dat kan ook. Hieronder de leeftijdsgroepen met de leeftijd erachter.

Overzicht leeftijdscategorieën kinderen

  • Baby 0-1 jaar
  • Dreumes 1-2 jaar
  • Peuter 2 – 4 jaar
  • Kleuter 4-6 jaar
  • Schoolkind
  • Puber 11-16
  • Volwassen 18+

Wanneer is een kind een baby?

Vanaf de geboorte tot je een jaar wordt ben je een baby. Althans, zo hebben we het bedacht in Nederland. Een baby is in de eerste levensfase volledig aangewezen op ouderen mensen om te kunnen overleven. Het krijgen eten en een veilig onderkomen. Pasgeborene, zuigeling of boreling is een andere benaming voor een baby.

Wanneer is een kind een dreumes?

Wat een kleine dreumes! Toen ik het voor het eerst hoorde, klapperde ik toch wel even met de oren. Een dreumes? Ja, dus. Een dreumes is een kind van 1 tot 2 jaar.

In het midden van de negentiende eeuw (rond 1843) dook het woord voor het eerst op in Nederland. Volgens de ‘Dikke van Dale’ betekent dreumes ‘klein kind’ – peuter’.

Als dreumes raak je steeds meer bedreven in bijvoorbeeld spelletjes en breid je je woordenschat uit. Dat kan soms heel snel gaan. Net als de dingen die je leert.

Favoriet speelgoed in deze leeftijd zijn bijvoorbeeld simpele houten blokken om op te stapelen. Oefening baart kunst en je zult zien dat het je kleine dreumes al best snel goed af gaat. en wat dacht je van een klimrek? Perfect voor de ontwikkeling van dreumesen en erg populair!

Oja, als je hebt over een dreumes in meervoud is dat dreumesen. Met één ’s’ dus.

Wanneer is een kind een peuter?

Wat groeien ze snel! Voor je het weet kun je je kind een peuter noemen. Een kind is een peuter van 2 tot 4 jaar. In deze periode ontwikkelt het steeds meer en meer een eigen persoonlijkheid. En daarnaast groeit het ook lichamelijk lekker door. Wel wat langzamer dan in het begin. Ongeveer 8 centimeter per jaar nu, in plaats van de 25 centimeter per jaar in de eerste levensfase. Doordat de peuter zich steeds bewuster wordt van het feit dat het een individu is, zet het zich ook vaker af; krijgt een eigen willetje. De ‘nee-fase’ (ik ben twee en zeg nee) wordt dit ook wel genoemd. Niks mis mee en een onderdeel van de ontwikkeling.  Kunnen volwassenen trouwens vaak nog wat van leren, dat nee zeggen 😉

Wanneer is een kind een kleuter?

Een kind is een kleuter in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. Een leeftijd waarin het grote stappen neemt. De basisschool is daar het beste voorbeeld van. Kleuters gaan naar school. En daarmee verandert er veel. Zowel voor het kind als de ouders. Voor je het weet kan je kleuter lezen, schrijven en rekenen. Als een spons zuigen ze informatie op. Ieder kind op zijn of haar eigen tempo (gelukkig) en de sociale, cognitieve en lichamelijke ontwikkeling neemt een vlucht.

Wanneer is een kind een schoolkind?

Zodra een kind geen kleuter meer is, vanaf 6 jaar, noemen we het ook wel een schoolkind. Of basisschoolleerling. In Nederland zijn kinderen vanaf 5 jaar verplicht om onderwijs te volgen. Tot 11- of 12-jarige leeftijd krijgen ze les op de basisschool, waarna ze uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.

Wanneer is een kind een puber?

En dan… als meisjes ongeveer 11 zijn en jongens 13, begint de pubertijd. Een veelbesproken levensfase waarbij de opmaat naar het volwassen worden gemaakt wordt. Zowel lichamelijk als geestelijk verandert er enorm veel. Misschien ken je het nog wel van je eigen pubertijd. Het ene kind pubert heftiger dan het andere kind, maar het is op z’n minst een interessante periode in een kinderleven.

En dan ben je opeens 18 en volwassen. Geen kind meer. Vaak vind je dat als het jezelf overkomt het beste wat je kan gebeuren. Later kijk je er misschien anders naar 😉

Klimrekken

Klimdriehoek Jindl® inklapbaar PREMIUM

Original price was: € 179,00.Current price is: € 169,00.

Klimrek klimdriehoek Jindl® inklapbaar PREMIUM met glijbaan – klimhelling

Original price was: € 318,00.Current price is: € 279,00.

Houten klimrek kubus met glijbaan | klimhelling Jindl naturel

Original price was: € 298,00.Current price is: € 259,00.