Leeftijd

Wanneer moet mijn kind naar bed? Hoeveel slaap heeft het nodig? Zo zit het!

Bedtijden en slaaptijden voor kinderen

Hoe laat moet mijn kind naar bed? Hoeveel uren slaap heeft mijn kind nodig? Wat zijn de beste tijden voor kinderen om te gaan slapen? Het zijn vragen die leven bij menig ouder. Ook bij ons. Daarom zochten we het uit. Bij ons thuis wil het de laatste tijd nog wel eens tot discussie leiden met de oudste van 10. Hij vindt dat hij vroeg naar bed moet. Nou, dan zoek ik wel uit wat het gemiddelde is en laat je dat zien. 

Kijk wat je kind nodig heeft…

Voor we het gaan hebben over het gemiddelde aantal uren slaap voor je baby, peuter, kleuter of schoolkind, willen we duidelijk zijn: het zijn gemiddelden. Uiteraard is ieder kind verschillend en bestaan er verschillende slaapbehoeften. Een vaste norm bestaat niet. Er bestaan korte slapers, maar ook lange slapers. Ook bij kinderen is dit het geval. 

Observeer dus goed bij welk aantal uren slaap jouw kind zich uitgerust voelt. Dat kan best meer of minder zijn dan het gemiddelde. Daarop kun je vervolgens de tijd dat je kind naar bed gaat aanpassen. 

Voor we in de gemiddelde slaaptijden voor kinderen duiken, kijken we nog even naar de algemene omschrijving van slaap. Want waar hebben we het over?

Wat is slaap?

Slaap is een toestand van algehele rust, waarbij de zintuigen niet werken en het bewustzijn ophoudt. Dat is de definitie die ‘De Dikke van Dale’ aan slaap geeft. 

Waarom is voldoende slaap zo belangrijk voor kinderen?

Het belang van slaap wordt algemeen erkend. We zetten nog even drie belangrijke aspecten voor je op een rij. 

Herstel en groei

Slaap gebruiken we om uit te rusten, te herstellen en ons opnieuw op te laden. Maar bij kinderen is slaap ook essentieel voor hun groei. Tijdens de slaap komt namelijk het groeihormoon vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat kinderen kunnen groeien. Als ze goed slapen, groeien ze dus beter.  

Verwerken 

Daarnaast verwerken en ordenen de hersenen tijdens de slaap de informatie die je op een dag hebt opgedaan. En dat is veel. Zeker ook voor kinderen. Je merkt hoe belangrijk dit is als je kind kind goed of slecht geslapen heeft. Het wordt dan sneller humeurig, is prikkelbaar en kan lusteloos zijn. Als je goed geslapen hebt, ga je de dat juist positiever tegemoet. 

Minder snel ziek door slaap

Tenslotte geeft slaap het immuunsysteem een boost. Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat kinderen minder snel ziek worden doordat hun afweersysteem sterker wordt. 

Positief effectief op leerfunctie

Een uitgerust kind is beter in staat informatie te verwerken en dus te leren. Dit is belangrijk voor schoolgaande kinderen, maar geldt zeker ook voor kinderen die nog niet naar school gaan. Ook bij hen gaat leren makkelijker als ze goed uitgerust zijn. 

Overzicht aantal uren slaap kind per leeftijd

Hieronder vind je een overzicht van het gemiddeld aantal uur slaap dat kinderen van verschillende leeftijden nodig hebben. Let op, dit is een aanbevolen hoeveelheid. Uiteraard is de slaapbehoefte van elk kind anders. 

  • Pasgeborene 0 tot 3 maanden - 16 tot 20 uur per etmaal
  • Baby 3 tot 12 maanden 13 tot 14 uur per etmaal
  • Dreumes 1 tot en met 2 jaar 11-14 uur per etmaal
  • Kleuter 3 tot 5 jaar   10-13 uur per etmaal
  • 6 tot 13 jaar 9-11 uur per etmaal
  • Puber 14 tot 8 jaar 8-10 uur per etmaal

Gemiddeld aantal uren slaap volwassenen

  • 18 tot 25  7-9 uur per etmaal
  • 26 tot 40  7-9 uur per etmaal
  • 41 tot 65  7-9 uur per etmaal
  • 65+ 7-8 uur per etmaal

Bron: Slaaponderzoek Hersenstichting - Henning Tiemeier (Erasmus MC) en Eus van Someren (Nederlands Herseninstituut) 

Hoeveel uur slaap heeft een dreumes nodig?

Een dreumes is een kind in de leeftijd van 1 tot 2 jaar. Het aanbevolen aantal uur slaap voor een dreumes van 1 tot 2 jaar is 11 tot 14 uur slaap per etmaal. Daarbij is het middagslaapje inbegrepen. 

Hoeveel uur slaap heeft een peuter nodig?

Een peuter van 2 tot 4 jaar heeft  gemiddeld 10 tot 13 uur slaap per etmaal nodig. Dat is het aanbevolen aantal uur. Ook hierbij is een eventueel middagslaapje inbegrepen. 

Dit zijn wederom gemiddelden. Elk kind en ook elke volwassene heeft een eigen slaapbehoefte. Dat is de belangrijkste leidraad.   

Wat zijn de gemiddelde bedtijden voor kinderen? 

Gemiddeld gaan kinderen van 4 tot en met 12 jaar tussen 19.00 en 21.00 uur naar bed. Hieronder vind je de gemiddelde bedtijden van kinderen per leeftijd. 

  • Vanaf 4 tot 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur
  • Vanaf 7 tot 8 jaar tussen 19.45 en 20.00 uur
  • Vanaf 9 tot 10 jaar tussen 20.00 en 20.30 uur
  • Vanaf11 tot 12 jaar tussen 20.30 en 21.00 uur
  • Vanaf 12 tot 15 jaar oud: zo rond 21.00 uur en 21.30 uur
  • Vanaf 15 tot 17 jaar: rond 21.30 en 22.00 uur
  • Vanaf 17 jaar: tussen de 22.00 en 23.00 uur

Let op! Dit zijn gemiddelden. Het verschilt per kind en belangrijk daarbij is dat je goed kijkt naar de slaapbehoefte van je kind. Heeft het meer slaap nodig, dan zal het eerder naar bed gaan. Zeker als het ook vroeg opstaat. 

Hoe weet ik of mijn kind genoeg slaap krijgt?

Er zijn enkele signalen waaraan je kunt aflezen of jouw kind voldoende slaap krijgt. Hier kun je van uit gaan als je kind

  1. Op schooldagen uit zichzelf wakker wordt. 
  2. Overdag niet klaagt over moe zijn of veel gaapt
  3. In het weekend ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker wordt (als de bedtijd ook niet teveel verschilt)
  4. Je kind energiek is en zin heeft in de dag. 

Is het slecht als kinderen in het weekend later naar bed gaan?

De meeste mensen zijn gebaat bij een vast slaapritme. Het is ook geen geheim dat de meeste kinderen goed gedijen bij een zekere regelmaat. Dat geldt ook voor het slaapritme van kinderen.

Als je steeds op (ongeveer) dezelfde tijden gaat slapen en opstaat slaap je op den duur over het algemeen sneller in en slaap je beter door. Ook voor kinderen. Je biologische klok stabiliseert dan als het ware. Er ontstaat een vast patroon in wanneer je je slaperig gaat voelen en wakker wordt. 

Als je puur en alleen naar het slaapritme kijkt, is het dus eigenlijk niet goed om kinderen in het weekend veel later naar bed te laten gaan. Het slaapritme is er niet bij gebaat. Zelf ken je het misschien wel: als je in het weekend je ritme loslaat gaat de maandag vaak wat stroever. Dat geldt dus ook voor kinderen. 

Daar staat tegenover dat in het weekend de gezelligheid in de avond voor veel gezinnen belangrijk is. Een tip: begin hier gewoon lekker vroeg mee! Dan kan iedereen meegenieten en gooi je niet het hele slaapschema in de war.

Een redelijk consistent slaapschema zorgt er voor dat een kind voldoende slaap krijgt. Daarmee heeft het gedurende de dag ook meer energie en is het over het algemeen vrolijker en opgewekter. En ook dat is doorgaans een stuk gezelliger. 

Hoe voorkom je discussie over slaaptijden met je kind?

Discussie over wanneer je kind naar bed moet, voorkom je door duidelijke afspraken te maken. Spreek bij voorkeur vaste tijden af wanneer een kind naar bed gaat. Als er van afgeweken wordt, spreek dan ook van tevoren af wanneer je kind wél naar bed gaat. Dat scheelt al veel discussie, omdat er duidelijkheid is.

Spiegel voorhouden

Wil je kind vaker later naar bed, maar merk je dat het meer slaap nodig heeft? Confronteer hem of haar ermee. Vaak merken kinderen zelf heel goed wanneer ze te weinig slaap hebben gehad en vinden het zelf ook niet fijn om te ervaren dat ze overdag moe zijn. Door hier over te praten en voorbeelden te geven, kun je het belang van een goede nachtrust aantonen. Het kan helpen als er weer een discussie opspeelt. 

Deel gemiddeldes 

Daarnaast kan het, bij oudere kinderen, helpen om te laten zien hoeveel slaap leeftijdsgenootjes gemiddeld nodig hebben en hoe laat ze naar bed gaan. Hiermee kun je de discussie voor zijn, of zelf tot de conclusie komen dat je kind best iets later naar bed mag. 

Oja, en wat betreft de discussie met mijn zoon: hij had op zich wel een punt ;). Hij gaat iets vroeger naar bed dan gemiddeld. Maar als hij later gaat, heeft hij ’s ochtends wel meer moeite om uit bed te komen. We gaan er dus wel tussenin zitten.