Buitenspelen

Waarom buitenspelen goed is voor kinderen

modderkeuken buitenkeuken kind jindl

Heerlijk buitenspelen!

Lekker buitenspelen is ontzettend goed voor je kind. En het is méér dan alleen actief bezig zijn! Zo werken kinderen bijvoorbeeld aan hun creativiteit, het probleemoplossend vermogen en hun conditie. Daarnaast doen ze door samen met andere kinderen te zijn belangrijke sociale vaardigheden op en vergroten ze hun zelfvertrouwen. En dat allemaal terwijl ze eigenlijk alleen maar aan het spelen zijn. Heerlijk toch?!

In de buitenlucht

Je doet je kinderen een enorm plezier door ze lekker buiten te laten spelen. Natuurlijk: het is vooral erg leuk voor ze, maar de voordelen voor lichaam en geest mogen we niet onderschatten. Actief bezig zijn in de natuur, of buiten op het plein of in de achtertuin is goed voor de algemene stemming, zorgt voor een verminderd stressniveau en betere slaapkwaliteit. Door de nieuwe, meer onverwachte ervaringen die kinderen tijdens buitenspelen opdoen leren ze enorm veel. En natuurlijk is het af en toe ook lekker wanneer je zelf gewoon even lekker op rustig op de bank kan zitten of een huishoudelijk klusje kunt doen, terwijl de kinderen buiten langs het raam razen. Laten we eerlijk zijn.

Buitenspelen stimuleert lichaamsbeweging

Hierboven las je al dat buitenspelen veel voordelen voor kinderen heeft. Een niet te onderschatten voordeel is lichaamsbeweging. Buiten hebben kinderen meer ruimte neigen ze eerder naar actieve bezigheden. Spelletjes als tikkertje, verstoppertje en balspelletjes zijn onverminderd populair.

Helaas zien we dat kinderen in Nederland over het algemeen steeds minder bewegen. Dat is een van de aspecten die bijdraagt aan het groeiend aantal kinderen met overgewicht. In 2020 had bijvoorbeeld 13,2% van de kinderen van 4-12 jaar overgewicht. Gezonde voeding én voldoende bewegen zijn belangrijk om dat tegen te gaan. Buitenspelen is een gratis en gezonde bezigheid. Daar kan geen sportschoolabonnement tegenop ;).

Omgeving verkennen en nieuwsgierigheid aanwakkeren

Door buiten te spelen verkennen kinderen ook hun omgeving. Wat dacht je bijvoorbeeld van: in bomen klimmen, hutten bouwen, pleintjes verkennen of met insecten spelen. Ze leren er veel van en wakkeren bovendien hun nieuwsgierigheid aan.

Als ze dit alles ook nog eens met vriendjes, broertjes, zusjes of buurtkinderen doen, is dit voor het sociale aspect ook erg stimulerend. Al gaat het alleen maar om samenwerken of met elkaar praten.

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen buiten willen spelen?

Een van de beste manieren om kinderen te laten buitenspelen, is door het leuk voor ze te maken. Soms is het uitnodigen van andere kinderen al voldoende. Ze redden zich dan vanzelf wel. Zoals kinderen dat kunnen.
Wil je ze toch een handje helpen dan kun je bijvoorbeeld spelletjes met ze te spelen, gaan wandelen of picknicken. Je kunt het ook een uitdaging voor ze maken om dingen te vinden om buiten te verkennen. Bij onze eigen kinderen werkt een simpel speurtochtje in de tuin of in het park vaak goed. Wie vindt als eerst een lieveheersbeestje, wie ziet als eerst een vogel…? Erg leuk om mee bezig te zijn.

Buitenspeelgoed voor kinderen

Ook leuk buitenspeelgoed is een manier om ze plezier laten beleven. Denk bijvoorbeeld aan een trampoline, een speelhuisje of een koprolstang. Al kan alleen een bal of een vlieger ook al voldoende zijn. Daar weten kinderen wel raad mee. Lekker actief bezig zijn is de sleutel. Als buitenspeelgoed daarbij kan helpen, is het een mooie manier om het aantal uren dat buiten gespeeld wordt uit te breiden.

Leuke buitenactiviteiten voor kinderen

Er zijn veel leuke dingen die kinderen kunnen doen tijdens het buitenspelen. Een voorbeeld is het spelen van tikkertje. Kinderen kunnen rondrennen en proberen elkaar aan te tikken. Een andere leuke activiteit is fietsen. Kinderen kunnen fietsen door de buurt of in een park.

Sámen dingen ondernemen vinden kinderen sowieso vaak leuk. Betrek je kind bijvoorbeeld lekker bij het tuinieren en ga samen aan de slag in de tuin in het voorjaar met hun eigen! Hang lekker samen een schommel op (pssst! Kies een schommel en haken uit die jou ook kunnen houden, schommelen is altijd leuk ongeacht je leeftijd!). Je kan natuurlijk ook een leuk buitenspelletje doen als jeu de boules of lekker kliederen in een modderkeuken of ander leuk buitenspeelgoed!

Voordelen van blootstelling aan de natuur voor kinderen

Van kinderen die tijd buitenshuis doorbrengen, is bekend dat ze een betere algehele lichamelijke gezondheid hebben. Dit komt doordat ze buiten doorgaand meer dan binnen. Spelen in de natuur stelt kinderen ook bloot aan frisse lucht en zonlicht. Beiden essentieel voor een goede gezondheid. De frisse (buiten)lucht inademen is niet alleen lekker maar ook ontzettend gezond. En het zonlicht zorgt voor extra vitamine D.

We kunnen eigenlijk maar een advies geven: hop naar buiten als het weer het toelaat. Lekker buitenspelen. Veel plezier!