Gym

Ouder en kind gym & thuis gym: zo zit het!

Balansbalkjes Jindl

Gymmen. Je kent het van school, ouder en kind gym of als sport die je zelf beoefend hebt of nog steeds beoefent. Er zijn veel verschillende manieren om te gymmen met kinderen. Bewegen is goed en zeker voor kinderen die al goed kunnen lopen (meestal rond 1,5 jaar) 

Wat je ook steeds vaker ziet is ouders en kinderen die thuis gym in hun ritme opnemen. Gym met kinderen is namelijk niet alleen leuk om samen te doen: ze hebben er ook voordeel bij. Het is bekend dat kinderen over het algemeen steeds minder bewegen en daar motorisch minder vaardig zijn. Daarvan hoef je niet direct in paniek te raken: misschien geldt het niet voor jouw kind, maar dat is het algemene beeld dat uit verschillende onderzoeken naar voren komt. De steeds toenemende digitalisering, verstedelijking en tekort aan veilige speelplekken zijn redenen die meespelen bij dit feit. 

Gymmen. Ik heb het zelf ook gedaan met onze kinderen. Ouder en kind gym, werd dat genoemd. Elke zaterdag. En dan kom je er toch weer achter dat teveel in je bureaustoel hangen om bijvoorbeeld blogs te typen wel degelijk ten koste gaat van je lenigheid. De kinderen doen je regelmatig wat voor. Best handig zo’n spiegel. Naast ouder en kind gym is ook thuis gym in opkomst. Zeker nadat we allemaal noodgedwongen periodes thuiszaten vanwege de pandemie, is dit steeds populairder geworden. 

Daarom leggen we in dit artikel uit wat ouder en kind gym is, waarom thuis gym zo leuk is en welke thuis gym spullen handig zijn.

Ouder en kind gym

Heel populair bij ouders én kinderen is ouder en kind gym. Ouders, grootouders of een volwassen oppas gaan daarbij samen met hun kinderen gymmen. Het doel is hierbij om kinderen spelenderwijs en op een laagdrempelige manier motorische vaardigheden te trainen en bewegingservaring op te laten doen. Denk hierbij aan het spelen van actieve spelletjes waarbij kinderen rennen, klimmen, klauteren, springen, hangen, (kop)rollen of balanceren. Alles waarbij je in beweging bent, is goed. Door verschillende situaties aan te bieden, leren kinderen er ongemerkt heel veel van. Motorisch, maar ook conditioneel. Het uithoudingsvermogen vergroot namelijk ook door actief bezig te zijn. 

De meeste gestelde vragen over ouder en kind gym: 

Wat is ouder en kind gym?

Bij ouder en kind gym gymmen kinderen samen met hun ouders, grootouders of een volwassen oppas. Vaak onder begeleiding van een gymdocent. Het doel is om spelenderwijs bewegingsvaardigheden aan te leren. 

Vanaf welke leeftijd is ouder en kind gym geschikt?

Ouder en kind gym is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 1,5 jaar tot 3 jaar. In deze leeftijdscategorie kunnen ze doorgaans goed zelfstandig lopen en dat wordt aangeraden bij ouder- en kind gym. 

De leeftijd van de ouders maakt uiteraard niet uit 😉 

Waar kun je ouder en kind gym doen?

In bijna elke wijk en in de meeste dorpen en steden is een sporthal of een turn- of gymvereniging te vinden waar je ouder en kind gym kunt doen. 

Thuis gym

Erg populair en zeker tijdens natte en kouden dagen is thuis gym. Een groeiend fenomeen en in steeds meer gezinnen ingebakken in de routine van het gezinsleven. Het is namelijk erg goed om te bewegen en dat weten we. Door de opkomst van schermpjes en ons drukke leven is bewegen en (buiten) spelen minder vanzelfsprekend geworden. Met thuis gym kom je samen op een ongedwongen manier in beweging. Ideaal voor kinderen die net beginnen met lopen en graag klimmen en klauteren. En dat doen ze over het algemeen graag. En vaak ook op dingen waarvan je het liefst niet hebt dat ze erop klimmen. Met thuis gym mag het juist wél.

Voordelen thuis gym

  • Quality time met je kind 
  • Je bent actief bezig en je kind leert er veel van
  • Je kunt het op elke geschikt moment van de dag doen
  • Je kiest zelf wat je wilt doen en wat je kind leuk vindt
  • Op YouTube vind je enorm veel inspirerende oefeningen 

Nadelen thuis gym

  • Je hebt niet de beschikking over een echte gymzaal
  • Als je materialen wilt gebruiken moet je die aanschaffen
  • Gymmen bij een vereniging is vaak onder begeleiding van een gediplomeerd docent. Die mis je thuis.
  • Je kind komt niet, zoals bij ouder en kind gym, in aanraking met andere kinderen

Thuis gym spullen die handig zijn

Om thuis gym te doen hóeft je geen spullen te hebben, maar het kan wel handig zijn om het leuk te houden. Wij vertellen je er graag meer over. Bij Jindl vind je namelijk heel veel leuk actief speelgoed die je ook als thuisgym spullen kunt gebruiken. Uiteraard zijn ook de items die je al thuis hebt vaak ook erg geschikt. De kussen uit je bankstel, ballen, stoelen, eettafel, kleden en nog veel meer. Met een beetje creativiteit vind je zo materialen die zeer geschikt zijn om thuis mee te gymmen. 

Let er wel op dat het veilig is. Het scheelt natuurlijk wel dat je er zelf bij bent.

Wij hebben een mooie selectie samengesteld met materialen die je kunt gebruiken voor thuis gym. 

Balance boards

Even simpel als doeltreffend. Met een balance board kun je eindeloos actief bezig zijn. Lekker balanceren, heen en weer wiebelen, eroverheen lopen of eronderdoor kruipen. 

Klimrekken van Jindl

De mooiste klimparcours maak je met de klimrekken van Jindl. Er is echt heel veel mogelijk. Zo hebben we veilige klimdriehoeken en klimkubussen. Het mooie is dat je ze met elkaar kunt verbinden, zodat je een langer parcours krijgt. De valhoogte blijft onder de 60 centimeter, waardoor kinderen er veilig op kunnen klimmen. 

Ook bij de klimrekken geldt dat, zeker voor de kinderen onder de 2 jaar, begeleiding belangrijk is. Laat ze vooral zelf ontdekken wat ze kunnen, maar hou een oogje in het zeil! 

Structuurmatten

Geweldig sensorisch speelgoed. Met deze structuurmatten leren kinderen verschillende structuren voelen met hun voeten. Een soort blotevoetenpad, maar dan in je eigen woonkamer!

Balansbalkjes

Balanceren en met de balansplankjes steeds een ander parcours maken. Het is mogelijk met de balansplankjes van Jindl. Erg leuk speelgoed en zeer geschikt voor thuis gym. 

Evenwichtsbalk

De klassieke evenwichtsbalk voor thuis is ook een leuk item voor thuis gym. Wordt er niet mee gespeeld? Dan staat het nog steeds mooi in de woonkamer. 

Foam kussens

Klimmen, klauteren of een koprol oefenen? Met de foam kussen sets is het allemaal mogelijk.