Houten speelgoed

Houten speelgoed – wat zijn de trends in 2023?

Trends houten speelgoed 2023

Sinds de oprichting van Jindl is houten speelgoed een favoriet bij ons. Af en toe is het voor ons tijd om eens even uit te zoomen en te kijken wat er nu allemaal speelt binnen ons mooie vakgebied.  In deze blog bespreken we vijf trends rond houten speelgoed in 2023. 

Table of Contents

1. Duurzaamheid

We denken steeds meer na over het milieu en onze planeet. Duurzaamheid is duidelijk een trend. Bij houten speelgoed is dit geen uitzondering. Steeds meer ouders kiezen voor houten speelgoed. Juist vanwege de duurzaamheid. Houten speelgoed gaat langer mee dan plastic speelgoed, en kan vaak gerepareerd worden als er iets kapot gaat. Bovendien is hout een hernieuwbaar materiaal. Dit betekent dat het beter is voor het milieu dan bijvoorbeeld plastic.

In vergelijking met plastic speelgoed is houten speelgoed veel duurzamer en milieuvriendelijker. Hieronder geven we enkele redenen aan waarom steeds vaker voor duurzaam houten speelgoed gekozen wordt.

  • Langere levensduur

Houten speelgoed gaat meestal langer mee dan plastic speelgoed. Je hoeft het dus minder vaak te vervangen. Dit resulteert in minder afval. 

  • Natuurlijk materiaal

Hout is een natuurlijk materiaal dat biologisch afbreekbaar is en dus niet bijdraagt aan de groei van afvalbergen of vervuiling van het milieu. Het gebruik van hout als grondstof voor speelgoed is daarom een duurzame keuze.

  • Behoud van de natuur

Het gebruik van duurzaam geproduceerd hout draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en bossen. Dit helpt bij het verminderen van de klimaatverandering en de bescherming van de biodiversiteit.

We merken dat veel van onze klanten ook bewuste keuzes proberen te maken. Zo vragen ze bijvoorbeeld bewust naar de keurmerken zoals het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council). Dit keurmerk geeft aan dat  het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Met deze certificering kun je er vanuit gaan dat de impact je aankoop minimaliseert en tegelijkertijd genieten van hoogwaardig houten speelgoed.

2. Multifunctioneel speelgoed 

Multifunctioneel speelgoed is een belangrijke houten speelgoed trend. Het is simpelweg speelgoed waarbij kinderen meerdere speelfuncties of mogelijkheden hebben. Wij zijn er dol op en dat zie je ook terug in ons assortiment. 

Multifunctioneel houten speelgoed is ontworpen om meerdere functies te hebben en kan zo meerdere items vervangen. Dit zorgt ervoor dat je minder speelgoed hoeft te kopen omdat één speelgoedstuk meerdere functies heeft. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook ruimte. En dat kan enorm handig zijn, want met kinderen heb je vaak al spullen genoeg in huis. 

Enkele voorbeelden van multifunctioneel speelgoed

  • Balance board

Een balance board kun je op meerdere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om je evenwicht op te bewaren en lekker te wiebelen. Maar daarnaast is dit populaire speelgoed ook goed te gebruiken als bijvoorbeeld een lekker stoeltje om een boekje in te lezen of even te relaxen. Draai je hem vervolgens om dan kunnen kinderen de plank gebruiken als een bureautje of tafeltje. Daarnaast worden de balance boards veel gebruikt in het spel als bijvoorbeeld een brug of een weg. Mogelijkheden volop dus. En dat met slechts één gebogen plank. 

Wat trouwens ook niet te onderschatten is: volwassenen kunnen er ook gebruik van maken. Dat maakt een balance board nóg multifunctioneler. 

  • Leertoren 2-in-1

Misschien is het niet direct onder de noemer speelgoed te scharen, maar dit voorbeeld willen we toch vermelden. Een 2-in1 leertoren is namelijk multifunctionaliteit in optima forma. De leertorens zijn een erg gewild item in huishoudens. Je zet een leertoren aan het aanrecht, zodat kinderen er makkelijker bij kunnen. 

Met de 2-in-1 versie heb je echt nog een andere belangrijke functie: die van tafel en stoel. Je klapt de leertoren namelijk eenvoudig in. Als je dat gedaan hebt, hebben kinderen hun eigen tafeltje met stoeltje om aan te knutselen. Of om het eten op te eten dat ze hebben bereid met behulp van de leertoren. 

Leertoren kitchen helper zwart 2-in-1

  • Wandrek en klimrek

Een andere mooi voorbeeld van multifunctioneel speelgoed is het wandrek dat ook als klimrek te gebruiken is. Het wandrek zelf is te gebruiken om bijvoorbeeld verschillende accessoires aan te hangen zoals een bureaublad, of schapjes. Haal je ze weg, dan kunnen kinderen er op klimmen. Plezier gegarandeerd. Zo kan het voorkomen dat papa of mama thuis werkt aan het bureaublad en dat een tijdje later een kleine klimaap de top van het wandrek bereikt. En dat allemaal met één product!

Houten wandrek KAOS opbergen

3. Back to basic en open ended

Aan een goede basis moet je niet tornen. Dat geldt zeker ook voor houten speelgoed. Back to basic, of wel ‘terug naar de oorsprong’ is een trend die niet mag ontbreken in dit overzicht. Technologie speelgoed speelt een steeds grotere rol in ons leven. Mede daardoor kiezen veel ouders en leidinggevenden in de kinderopvang juist voor houten speelgoed dat kinderen prikkelt en hun creativiteit stimuleert 

Soorten open ended speelgoed

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld houten blokken en vormen, puzzels en poppenhuizen. Het gaat vaak om klassieke, tijdloze ontwerpen die al decennialang populair zijn onder kinderen. Dit soort speelgoed is vaak eenvoudig van ontwerp en biedt kinderen de mogelijkheid om hun eigen verbeelding te gebruiken en hun eigen spel te creëren. En vooral dat laatste is belangrijk. Daarom noemen we het ook wel ‘open ended speelgoed’. Dat is speelgoed dat geen specifieke speelwijze of einddoel heeft en kinderen de vrijheid geeft om hun eigen creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken.

Open einde

Het speelgoed heeft, kortom, een open einde. Bovendien is open ended speelgoed duurzaam omdat het kinderen uitdaagt om op verschillende manieren te spelen en te leren. Het biedt kinderen de kans om te experimenteren, te onderzoeken en te ontdekken wat hun eigen interesses en talenten zijn. Kortom, open ended speelgoed biedt kinderen de vrijheid om te spelen en te leren op hun eigen unieke manier. 

Deze trend is al langere tijd gaande en komt deels voort uit reactie op de (overmatige) invloed van technologie op kinderen. 

4. Het (ver)huren van houten speelgoed

Een sterk opkomende speelgoedtrend is het verhuren van houten speelgoed. Het concept van huren in plaats van kopen is natuurlijk niet nieuw, maar het verhuren van houten speelgoed is een relatief nieuw fenomeen. In Nederland, België en Duitsland zie je dit steeds vaker. 

Duurzaamheid

Het aspect duurzaamheid (daar is het weer) speelt hierin een belangrijke rol. Met betaling van een vast maandbedrag huur je het houten speelgoed zolang je wilt. Aan het einde van de overeengekomen verhuurperiode krijg je van de aanbieder vaak een aanbieding om het speelgoed definitief over te nemen. Doe je dit niet, dan gaat het retour en door naar een volgend adres. Zo kunnen andere kinderen er weer mee spelen. Het verhuurbedrijf zorgt voor een grondige reiniging van het product, zodat ook de volgende huurders weer een onberispelijk item krijgen om mee te spelen. 

Lange levensduur

Populair speelgoed om te huren zijn bijvoorbeeld de houten klimrekken van Jindl. Dit komt doordat deze klimrekken jaren meegaan en niet snel slijten. Het gebruik van goed hout en een stevige constructie maakt de klimrekken zeer geschikt om te verhuren. Ouders kunnen zo, zonder direct de aanschafprijs te betalen, hun kinderen toch laten spelen met een klimrek. 

Een ander voordeel is dat je door het speelgoed te huren de mogelijkheid krijgt om het speelgoed een periode uit te proberen. En dat zonder dat je direct het volledige bedrag betaalt. Voor sommige ouders is dit een veilige keuze als ze nog twijfelen over de aanschaf. 

Materiaal

Speelgoed voor de verhuur is doorgaans van hoge kwaliteit en gemaakt van duurzame materialen als hout. Het moet lang meegaan en bestand zijn tegen veelvuldig gebruik. Die eigenschappen hebben de klimrekken van Jindl zeker. Ook de klimrekken van Jindl worden verhuurd!

5. Productie dicht bij huis

Een trend die we zien in de productie van houten speelgoed is dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om lokaal of binnen Europa te produceren. Dit in plaats van importeren uit andere landen buiten de EU. De coronapandemie heeft dit proces versneld, zo lijkt het. Tijdens het hoogtepunt van de crisis was het lastig om (voldoende) goederen en onderdelen te importeren, waardoor productieprocessen vastliepen. Daarom kiezen ook steeds meer producenten van houten speelgoed voor productie in Europa.

Dit zin de redenen voor de opkomst van deze trend: 

Duurzaam

Lokaal geproduceerd houten speelgoed heeft vaak een lagere CO2-voetafdruk omdat het minder ver hoeft te worden vervoerd. Het transport van speelgoed over lange afstanden kan leiden tot hogere emissies van broeikasgassen en andere vervuilende stoffen.

Kwaliteit

Lokaal geproduceerd houten speelgoed kan vaak beter worden gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid, omdat bedrijven de productie en kwaliteitscontrole in eigen handen hebben. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit van het speelgoed en vermindert het risico op fouten in het productieproces.

Ondersteuning van lokale gemeenschappen

Door lokaal geproduceerd houten speelgoed te kopen, kunnen consumenten lokale bedrijven en gemeenschappen ondersteunen. Dit kan bijdragen aan de lokale economie en werkgelegenheid.

Bewustzijn

Misschien wil jij ook wel weten waar producten vandaan komen.  We zien in ieder geval dat meer consumenten producten zoeken die op een ethische en verantwoorde manier zijn geproduceerd. Door lokaal geproduceerd houten speelgoed te kopen, draag je hieraan bij. 

Leveringszekerheid

Producten die in Europa geproduceerd worden, zijn minder onderhevig aan problemen met transport. Dit vergroot de leveringszekerheid als zich onvoorziene omstandigheden voordoen. Een voorbeeld hiervan is de coronapandemie, waarbij ook bijvoorbeeld het vervoer over zee onzeker was. 

Samenvattend: lokaal geproduceerd houten speelgoed is dus een trend die opkomt vanwege de voordelen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit, ondersteuning van lokale gemeenschappen en bewustzijn en leveringszekerheid. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze trend niet betekent dat al het geïmporteerde houten speelgoed per definitie slecht is.  

Conclusie trends houten speelgoed

Houten speelgoed nog steeds erg populair is bij ouders en kinderen. Vijf belangrijke trends in houten speelgoed zijn duurzaamheid, multifunctionaliteit, back-to-basic + open-ended speelgoed, het verhuren van speelgoed en de productie van speelgoed dicht bij huis.

Duurzaamheid blijft een belangrijke trend te zijn. Ouders en professionals kiezen voor houten speelgoed vanwege de langere levensduur en het gebruik van natuurlijk materiaal. Multifunctioneel houten speelgoed wordt steeds populairder, omdat het ruimte en geld bespaart en kinderen meerdere mogelijkheden biedt om te spelen. Back-to-basic en open-ended speelgoed stimuleert de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen.

Een nieuwe trend is het (ver)huren van houten speelgoed. Dit wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid en de mogelijkheid om het speelgoed uit te proberen voordat je het aanschaft. Tot slot kiezen steeds meer bedrijven ervoor om lokaal of binnen Europa houten speelgoed te produceren vanwege de voordelen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en leveringszekerheid.

 i