Magneten speelgoed

Waarom is magnetisch speelgoed zo leuk?

Waarom is spelen met magnetisch speelgoed zo leuk?

Je ziet het steeds vaker: dat leuke magnetische speelgoed. Maar wat maakt het het spelen met magnetisch speelgoed nu zo leuk? Wij gingen op onderzoek uit. In deze blog vind je de antwoorden die we gevonden hebben. Ben je juist op zoek naar een set om aan te schaffen? Bekijk dan ons overzicht met sets magnetisch speelgoed

Vooropgesteld: iedereen ziet weer wat anders dat aantrekkelijk is als je nadenkt over wat magnetisch speelgoed zo leuk maakt. We proberen alle aspecten te behandelen. We kijken daarbij naar magnetisch constructiespeelgoed. Eerst leggen we natuurlijk even uit wat magnetisch speelgoed precies inhoudt. 

Wat is magnetisch speelgoed?

Als we het hebben over magnetische speelgoed hebben we het meestal over magnetisch constructiespeelgoed. Blokken in verschillende vormen die allemaal een magneetje hebben. Door de magneten kun je de de onderdelen aan elkaar bevestigen. Ze blijven makkelijker zitten. Zo kun je verrassende bouwwerken en constructies maken. Erg leuk om te doen en goed voor de ontwikkeling van kinderen. 

Daarom is het zo leuk! 

 1. Iets creëren? Altijd goed!

  Het is enorm leuk als kind om zelf iets te maken. Heb je eerst een stapel blokjes in verschillende vormen voor je; het volgende moment is het een huis, monster, dier of een raket. Je kunt enorm veel maken met magnetisch constructiespeelgoed. Da maakt het leuk!

 2.  Creativiteit wordt aangewakkerd

  Door de magneetjes kun je andere constructies maken dan met blokken zonder magneten. Dit zorgt ervoor dat je creativiteit enorm wordt aangewakkerd. Die moeilijke hoek is nu bijvoorbeeld wél mogelijk. Creatief bezig zijn is leuk!

 3. Samen spelen - quality time

  Samen met andere kinderen spelen is leuk. Met de magnetische blokken kun je heel goed samen de leukste dingen bouwen.
  Daarnaast is het samen spelen met bijvoorbeeld je vader, moeder, opa, oma of een andere volwassene erg leuk. Volwassenen genieten stiekem ook heel erg van dit speelgoed. Samen maak je misschien nóg wel leukere dingen. Voor je het weet ben je een uur verder.

 4. Je kunt de blokken gebruiken voor andere leuke dingen

  Het meeste magnetische speelgoed is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Dan lukt het bouwen vaak goed en kun je goed met de blokken overweg. Maar naast het bouwen kun je heel veel andere dingen met het speelgoed doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sorteren van onderdelen op de juiste kleur en vorm, stapelen en tellen.

 5. Je leert er als kind heel veel van

  Spelenderwijs leren. Dat is leren terwijl je je lekker aan het spelen bent. Met magnetisch speelgoed leer je op een leuke manier heel erg veel. Je leert onder andere:

  Creatief denken
  Door steeds andere mogelijkheden te ontdekken, word je creatief. Met de verschillende bouwstenen in verschillende kleuren en vormen, gast dat bijna vanzelf. 

  Je verbeelding stimuleren
  Wat een mooie vis… of is het toch een monster of een mens dat zwemt? Door te variëren met je bouwwerken slaat je verbeelding af en toe op hol. In positieve zin. Want met een beetje verbeelding en een vleugje creativiteit kun je alles maken wat binnen je verbeelding pas. En dat is veel. Zeker bij kinderen!

  Motorische vaardigheden
  Door de blokjes aan elkaar te koppelen, trainen kinderen hun motoriek. 

  Samenwerken en samenspelen
  Met dit speelgoed kun je heel goed leren samenwerken en samen spelen. “Doe jij dit blokje? Dan houd ik deze vast.” Zo kom je samen tot een mooie constructie waar je ook sámen trots op kunt zijn. Dit geldt zowel voor kinderen onder elkaar als voor kinderen samen met een volwassene. Samen spelen is altijd leuk!

 6. Een toren die je gebouw hebt, kun je omgooien

  Ja, we willen het toch even melden, want dit is vaak een onderbelicht onderdeel van het bouwen van torens: het omgooien ervan. Kijk met verwondering toe hoe de toren op prachtige wijze in elkaar dondert! Magisch om te zien en je hoeft er niet eens boos of gefrustreerd voor te zijn. Iets dat kapot gaat kan gewoon leuk zijn om naar te kijken. Zeker als het materiaal er tegen kan. En dat is bij de magnetische blokken gelukkig het geval.

 7. Het is fijn om de kracht van magneten te voelen

  Heb je daar ooit wel eens over nagedacht? Het geeft een fijn gevoel als je voelt dat de twee polen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Je voelt de kracht tussen beide magneten. Je voet dat ze naar elkaar toe willen trekken; dat ze een geheel willen vormen. Magisch bijna. En dat vinden veel kinderen, en volwassenen overigens, een fijn gevoel. 

Hetzelfde geldt voor twee dezelfde polen die elkaar juist afstoten. Je voelt de afstand tussen beide delen die door de agenten wordt gecreëerd. Ook die kracht is fijn om te voelen. 

Voorbeelden van magnetisch speelgoed

Ben je op zoek naar voorbeelden van bouwwerken of creaties die je kunt maken met magnetisch speelgoed? Hieronder vind je enkele leuke voorbeelden van het merk Coblo dat je bij Jindl vindt. Deze magnetische stenen zijn overigens gewoon en goed te combineren met merken als Connetix, Cleverclixx en Magna Tiles. De magnetische bouwstenen werken bij deze merken op exact dezelfde manier. Bij de sets die je bij Jindl koopt zit overigens vaak een inspiratieboek. Hierin kun je bouwwerken vinden die je na kunt maken. Ter inspiratie werkt dit heel goed. Met de voorbeelden kun je bijvoorbeeld beginnen om het bouwen alvast onder de knie te krijgen.

Set van 20 transparant CobloTransparante magnetische blokkenMagnetisch speelgoed et van 35 in pastelkleurenPastel magnetisch speelgoed set van 35Onderstel treintje magnetisch speelgoedMagnetisch speelgoed CobloMagnetische blokken van Coblo Magnetische blokken vogel Figueren magnetische blokken Cobo classic 8 Set van 8 magnetische blokken Huisje set van 8 Magnetische speelgoed coblo 60 stuks verpakking Diertje magnetisch speelgoed Magnetische blokken coblo    Magnetisch speelgoed coblo classic 100 Magnetische bouwstenen Auto onderstel magnetisch speelgoed Magnetisch speelgoed autoKnikkerbaan magnetisch spelegoed Jindl