Gezin

Waarom zijn kinderen bang in het donker?

Waarom zijn kinderen bank in het donker?

Je kent het misschien nog van jezelf, of je eigen kinderen. Ze kunnen bang zijn in het donker. Maar hoe komt dit eigenlijk? En is het erg om als kind bang te zijn in het donker? We zochten het uit, omdat we heel benieuwd waren naar het antwoord. 

Slaap is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben ook veel meer slaap nodig dan volwassenen. Sommige kinderen hebben echter moeite met in slaap vallen, omdat ze bang zijn. Hoe dit kan en wat je eraan kunt doen, bespreken we hieronder. 

Waarom is mijn kind opeens bang in het donker?

Kinderen beginnen vanaf 1,5 tot 2 jaar oud hun fantasie te ontwikkelen. Ze bedenken hun eigen spelletjes en activiteiten. Je herkent het misschien wel: ze kunnen zichzelf daarmee vaak goed mee vermaken. 

Het ontwikkelen van de fantasie is erg belangrijk voor de sociale en emotionele ontwikkeling, maar heeft ook keerzijde. Kinderen bedenken niet alleen hun eigen spelletjes en vrolijke sprookjesfiguren, maar ook monsters en gevaren. Daardoor kan het voorkomen dat kinderen hun donkere kamer opeens eng vinden. Ook al slapen ze er al bijna twee jaar. Wat zit er onder het bed? Wat gebeurt er in de donkere ruimte die ik niet zie? Kinderen kunnen zich, met hun fantasie, veel af gaan vragen. 

Dit is overigens heel absoluut normaal gedrag en bijna alle kinderen ervaren dit. Vaak zelfs nog als ze al wat ouder zijn. Je hoeft je er dus geen zorgen om te maken. 

Hoe kan ik mijn kind helpen als het bang is in het donker?

Als volwassene is het belangrijk om de angst van je kind te erkennen. Leg rustig uit wat er aan de hand is dat het kind zich geen zorgen hoeft te maken. Daarnaast zijn er nog andere dingen die je zou kunnen doen om je kind te helpen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje: 

  1. Zorg ervoor dat je kind een vaste routine heeft voor het slapen gaan. Poets, bijvoorbeeld, eerst de tanden, lees dan een boek voor en als ze slaperig worden, dek ze toe en laat ze slapen. Een vast patroon biedt kinderen houvast. 
  2. Blijf bij je kind zitten of liggen totdat het slaapt. Dit is erg effectief omdat je kind zeker niet bang is als je bij ze bent, maar het kan veel tijd kosten. Ook is het niet handig als je kind 's nachts wakker wordt en merkt dat je weg bent. De meeste ouders gebruiken deze methode daarom slechts sporadisch of in uitzonderlijke gevallen. 
  3. Geef je kind een nachtlampje. Het klinkt simpel, maar het kan wonderen doen. Met een nachtlampje is het minder donker in de slaapkamer. Waardoor je kind precies kan zien wat er in de kamer is of wat er juist níét is. Monsters bijvoorbeeld. Geef ze een leuk nachtlampje in de vorm van een dier, zodat die hen kan beschermen.  Nachtlamp teddybeer XL aan
  4. Laat je kind knuffelen met een knuffel of een zachte deken. Zeker als het de favoriete knuffel betreft, geeft dit een gevoel van vertrouwen en is het donker vaak minder eng. 
  5. Plak lichtgevende sterren op het plafond. De sterren zien er overdag leuk uit en laden op door het daglicht dat naar binnen komt. Zo ligt je kind ‘s nachts onder een prachtige sterrenhemel. 
  6. Laat je kind zien dat het donker niet gevaarlijk of eng is. Ga voordat je kind gaat slapen naar de woonkamer en doe samen alle lichten een voor een uit, volg dan de weg naar de slaapkamer en doe onderweg langzaam samen alle lichten uit. Vraag aan je kind of de volgende lamp uit kan of laat ze zelf de lampen uit doen. Je kunt ook langzaam naar het donker toe werken, door dit een week lang te doen en iedere dag een lamp extra uit te doen, totdat het volledig donker is. 

Er zijn dus meerdere dingen die je zou kunnen proberen als je kind bang is in het donker. Gelukkig gaat het bang zijn vaak vanzelf over als de kinderen wat ouder worden. Bij de meeste kinderen is dit over als ze rond de 6 jaar oud zijn. Het kan echter wel langer duren en ook dat is geen probleem, zolang de nachtrust er niet onder lijdt. Als de angsten echter dusdanig zijn dat je kind niet meer (voldoende) slaapt, is het een goed idee om een afspraak te maken met een professional. Dit kan via de huisarts. 

Wij kregen met deze blog een antwoord op de vraag waarom kinderen bang kunnen zijn in het donker. Fijn. Voor nu alvast: welterusten!