Sinterklaas

Sinterklaascadeaus voor kinderen. Zo zit het en voorbeelden!

Sinterklaascadeaus

Wat vliegt de tijd! Hij is alweer (bijna) in het land: Sinterklaas! En dat betekent tijd voor het zoeken naar sinterklaascadeaus. Bij Jindl hebben we natuurlijk een verrassend assortiment aan leuk speelgoed en handige items voor kinderen. Daar zitten ook super geschikte sinterklaascadeaus bij. 

Wij hebben geen dik speelgoedboek, maar wel een uitgebreide website met veel producten.  We lichten graag wat sinterklaascadeaus uit. Dat doen we aan de hand van verschillende soorten speelgoed en thema’s. Die lees je hieronder. Eerst gaan we nog even dieper in op het fenomeen sinterklaascadeau. Want wanneer worden traditioneel de sinterklaascadeaus gegeven? Wat is precies een sinterklaascadeau en is het in alle landen hetzelfde? We zochten het voor je uit. 

Inhoud

Wat is een sinterklaascadeau?

Een sinterklaascadeau is een geschenk dat wordt gegeven tijdens het sinterklaasfeest in Nederland en België. Het kan dus elk cadeau zijn. Van groot tot klein en van snoepgoed tot speelgoed. 

Pakjesavond

Het sinterklaasfeest wordt gevierd rond sterfdag van Sint-Nicolaas. Dat is op 6 december. Traditioneel gezien wordt in Nederland op 5 december pakjesavond gevierd. Dat is dus eigenlijk een herdenking aan de vooravond van de sterfdag van Sint Nicolaas. 

In België wordt Sinterklaas meestal gevierd op 6 december. Wel echt op de sterfdag van Sint Nicolaas dus. Daarnaast zijn er nog enkele landen, zoals Tsjechië en Frankrijk waar ze sint Nicolaas kennen. Toch lijkt de traditie in Nederland en België het sterkst en wordt er in deze landen volop aandacht aan besteed. De sinterklaascadeaus vliegen je dan ook om de oren in deze periode. 

Trouwens, wanneer Sinterklaas geboren is, weten we niet zeker. Vroeger vonden mensen een sterfdag vaak belangrijker om te onthouden dan een geboortedag. Wanneer de heilige Sint-Nikolaas geboren is, is dan ook niet terug te vinden in oude geschriften.

Waarom zetten we de schoen?

Ken je het nog van vroeger? Sinterklaas was weer in het land en je mocht je schoen zetten. Super interessant natuurlijk om te bekijken óf en wat er gebracht was de volgende ochtend. 

Hoewel we bij ons thuis vroeger nog een open haard mét schoorsteen hadden, kwamen toch de vragen. Hoe kon dat toch? Hoe kwam de piet door de schoorsteen om de cadeautjes af te leveren? Dat past toch niet? Het antwoord was dan later dat met Sinterklaas was afgesproken waar onze huissleutel lag, zodat hij en z'n helpers makkelijk naar binnen konden. Dat klonk logischer. 

Voor we helemaal afdwalen: waar komt die traditie van de schoen zetten vandaan? 

Daarvoor moeten we enkele eeuwen (!) terug. In de 15e eeuw zetten mensen hun schoen al. Kinderen uit gezinnen die het niet breed hadden, mochten hun schoen zetten in de kerk op 5 december. De rijkeren uit de buurt zorgden er dan voor dat de schoenen gevuld werden. Zo werd Sinterklaas een kinderfeest voor álle kinderen. 

Tegenwoordig zetten kinderen de schoen meestal op afgesproken dagen. Zodra sinterklaas in het land is en de aankomst op televisie is uitgezonden, start het bij veel gezinnen. En dan is het ‘s ochtends uitkijken of er al een leuk sinterklaascadeautje in je schoen ligt. 

Montessori speelgoed als sinterklaascadeau

Wat heel populair is momenteel is montessori speelgoed. Dit is speelgoed waarbij het kind en z’n ontwikkeling echt centraal gesteld wordt. Speelgoed waarbij je als kind aangemoedigd wordt om zelfstandig te leren en te experimenteren. Zo geef je je sinterklaascadeau nog wat extra waarde. 

Het is soms lastig om echt montessori speelgoed aan te wijzen. In veel speelgoed zit namelijk wel een Montessori element. Voorbeelden van montessori speelgoed als sinterklaascadeau: 

Montessori speelset TickiT JindlRainbow Wooden Super Set TickiT

Montessori speelgoedkast

Een klein uitstapje: want wist je dat je bij Jindl ook handige montessori speelgoedkasten en andere montessori meubels vindt? Hierin kun je je speelgoed mooi uitstallen. Kinderen kunnen er goed bij om het te pakken, maar ook weer op te ruimen. Zo houden ze zelf de regie in handen voor wat betreft het moment dat ze met het speelgoed willen spelen. Bovendien kun je ze ook direct leren hoe je het speelgoed weer opruimt. Ze kunnen er tenslotte prima bij. 

Speelgoedkast | boekenkast Manine sfeer

Sinterklaascadeaus tot 50 euro

Bij Jindl vind je ook sinterklaascadeaus voor onder de 50 euro. We hebben hiervan een mooie selectie voor je samengesteld. Hieronder zie je alvast enkele leuke voorbeelden. 

Trekdier Mammoet Kid's Concept sfeerGereedschapskist voor kinderen HUB-Kids-Concept

Handige sinterklaascadeaus 

Het is niet alleen maar speelgoed dat de klok slaat bij Jindl. Je vindt bij ons ook hele handige sinterklaascadeaus die je in het dagelijks leven kunt gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van onze leertorens, KAOS kinderstoelen en opbergers voor op de kinderkamer? Allemaal handige items die je ook heel goed cadeau kunt geven! 

KAOS klapp kinderstoel eiken eettafel Jindl

Actieve sinterklaascadeaus

Lekker actief bezig zijn. Daar houden we van bij Jindl en het wordt steeds meer de nieuwe trend. Of eigenlijk: een oude standaard waar steeds meer aandacht voor is. Kinderen bewegen namelijk steeds minder. En dat is ontzettend jammer, want bewegen is ontzettend goed voor de (motorische) ontwikkeling. Daarom hebben we een mooie selectie van actief speelgoed voor kinderen voor je gemaakt!

Klimrekken voor sinterklaas

Dat is natuurlijk een ultiem sinterklaascadeau: een klimrek van Jindl. Wij hebben ondertussen zoveel recensies voorbij zien komen dat we met zekerheid kunnen zeggen: onze klimrekken vallen in de smaak bij kinderen én hun ouders. Dat komt met name doordat we extra aandacht besteden aan de afwerking en de veiligheid van onze klimrekken. Het hout wordt bijvoorbeeld extra rond afgewerkt, de meeste glijbanen hebben een opstaande rand en we leveren veiligheidsbandjes mee om de glijbanen vast te zetten. 

Daarnaast zijn onze klimdriehoeken en kubussen met elkaar te combineren. Dat maakt ze modulair, zodat je de set later nog kunt uitbreiden. De uitgebreide sets zijn ook bij kinderopvangen in heel Nederland en België een grote hit. 

Peuter klimt op klimrek Jindl

Sinterklaascadeau: balanceren

Als je het hebt over de ontwikkeling van kinderen dan is balans ook een belangrijke eigenschap. Doordat kinderen over het algemeen minder bewegen, nemen hun vermogen tot balanceren en evenwicht bewaren ook af. We zagen dat vooral tijdens corona erg rap achteruit gaan. Wetenschappers denken dat dit komt omdat over het algemeen minder gesport werd en dingen als gym tijdens school. Ook sportwedstrijden konden lange tijd niet doorgaan. En dat merkten vooral peuters en kleuters. 

Bij Jindl vind je verschillende leuke sinterklaascadeaus waarmee je spelenderwijs de balans en het evenwicht van kinderen traint. Natuurlijk: het gaat er met name om dat het leuk is om te doen. Toch voelt het nog als een soort extra sinterklaascadeau als je weet dat kinderen er ook echt wat aan hebben in hun ontwikkeling. 

Met bijvoorbeeld balansplankjes of een balance board kunnen kinderen zich uren vermaken. Op zichzelf simpel speelgoed waarmee kinderen allerlei toepassingen verzinnen, zo weten we uit ervaring. 

Jindl balance board