Houten speelgoed

Waarom kiezen ouders houten speelgoed boven plastic speelgoed?

Houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed

Houten speelgoed is de laatste jaren onverminderd populair. Bij Jindl zijn we er al sinds het ontstaan dol op. En dat verandert niet. We zien elke dag de voordelen van houten speelgoed voorbij komen. Zeker als dat speelgoed van hout van goede kwaliteit is. Op basis van onze ervaring bespreken we in deze blog vijf redenen waarom ouders voor houten speelgoed in plaats van plastic speelgoed kiezen.


1. Houten speelgoed gaat langer mee

Houten speelgoed gaat over het algemeen langer mee dan plastic speelgoed. Het is robuuster en kan beter tegen een stootje. Hierdoor kan het speelgoed als kinderen wat ouder zijn doorgegeven worden. En dat zien we graag. Een houten klimrek of een kinderstoel kan natuurlijk prima jarenlang meegaan. Als het moet zelfs generaties lang. Het is daardoor niet alleen goed voor het milieu, maar het scheelt ook in de portemonnee uiteindelijk. Daarnaast is het leuk om te zien dat ook andere kinderen nog kunnen genieten van het speelgoed!


2. Houten speelgoed is milieuvriendelijker

Houten speelgoed is gemaakt van een natuurlijk materiaal en is daardoor veel milieuvriendelijker dan plastic speelgoed. Plastic speelgoed wordt gemaakt van aardolie en andere chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Houten speelgoed is daarentegen gemaakt van hout. Zeker als dit FSC-hout is, kun je er vanuit gaan dat het hout is gewonnen uit duurzaam beheerde bossen. Hierdoor wordt het natuurlijke ecosysteem van het bos behouden en wordt er geen onnodige schade aan het milieu toegebracht. Het hout kan na gebruik worden gerecycled.
Plastic speelgoed werd vroeger bijna helemaal niet gerecycled, maar gelukkig wordt dit nu ook vaker gedaan. 


3. Het past vaak beter in het interieur

Je doet veel moeite om je huis helemaal naar je smaak in te richten. Voor sommige ouders is het dan een doorn in het oog als er een felkleurig speelelement van plastic in de woonkamer komt te staan. De houten varianten gaan vaak beter op in het interieur, wat veel ouders aanspreekt. Houten speelgoed kan natuurlijk ook felle kleuren hebben, maar vaak is er ook een houtkleurige variant beschikbaar. Je ziet dit bijvoorbeeld bij de klimrekken van Jindl. Door de mooie natuurlijke kleuren is het naast leuk speelgoed ook een aanwinst voor je interieur.

Spelen met een houten klimrek


4. Houten speelgoed stimuleert de verbeelding en creativiteit

Houten speelgoed is doorgaans eenvoudiger van ontwerp dan plastic speelgoed. Kinderen hebben daardoor meer vrijheid om hun verbeelding te gebruiken. Met houten blokken kunnen kinderen bijvoorbeeld hun eigen bouwwerken maken, terwijl ze met plastic blokken vaak zijn beperkt tot het bouwen van voorgedefinieerde structuren. Het spelen met houten speelgoed kan dus de creativiteit en verbeeldingskracht van kinderen stimuleren. We zien dit heel erg terug in de trend open ended speelgoed. Dat is speelgoed waarbij er ruimte is voor de fantasie van kinderen. Vaak is dit speelgoed zonder geluiden, lichtjes of andere prikkels. Kinderen bepalen zelf wat ze met het speelgoed doen en dat stimuleert ze om creatief bezig te zijn.

5. Houten speelgoed is tijdloos

Houten speelgoed heeft vaak een tijdloos ontwerp en raakt daardoor niet snel uit de mode. Daarnaast is het ook leuk om te zien dat jouw kinderen met hetzelfde speelgoed als jijzelf spelen. Een leuk persoonlijk voorbeeld daarvan zijn Kapla blokken. Daar speelde ik vroeger mee, lag nog bij opa en oma op zolder, en wordt nu door de kinderen gebruikt.
In een wereld vol met technologie en schermpjes, kan simpel houten speelgoed zo een mooie aanwinst zijn. En die trip down memory Lane is ook gewoon leuk.

Gerelateerde producten