We duiken in deze blog dieper in op het inrichten van een op de montessori methode gebaseerde speelruimte en laten wat montessori speelgoed zien wat daar bij past. Voor we dat doen, nog even terug naar de basis. Wie was Maria Montessori en wat houdt de montessori methode in?
Het begon met Maria Montessori…
Maria Montessori (1870-1952) was een Italiaanse arts en pedagoog. Zij ontwikkelde de montessori methode. Montessori was een van de eerste vrouwen in Italië die afstudeerde als arts aan de Universiteit van Rome. Nadat ze was afgestudeerd, werkte ze in een psychiatrische kliniek. Daar raakte ze geïnteresseerd in de educatieve mogelijkheden voor kinderen met speciale behoeften. In 1907 opende Montessori haar eerste kinderhuis in een arme wijk van Rome. Daar ontwikkelde ze de Montessori onderwijsmethode verder door de kinderen te observeren en door te experimenteren. Vandaag de dag wordt de Montessori methode nog steeds gebruikt op scholen, bij kinderdagverblijven en bij mensen thuis. De methode is populair, omdat het kinderen stimuleert om dingen zelf te ontdekken en doen.
Hoe richt je een speelruimte in volgens de Montessori-methode?
Bij het inrichten van een speelruimte gebaseerd op de montessori methode kun je met enkele dingen rekening houden. Het doel van een Montessori speelruimte is dat kinderen zelfstandig kunnen leren en ontdekken. Dat is het uitgangspunt. Het lijkt misschien een uitdaging om een Montessori speelruimte in te richten, maar je kunt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt! Hieronder staan een paar richtlijnen en tips voor het inrichten van de speelruimte.
Basis richtlijnen
Focus
- Zorg ervoor dat het meubilair in de speelruimte op kinderformaat is. Hierdoor kunnen kinderen zelf op een stoel of bankje gaan zitten of zelf hun speelgoed uit de kast pakken.
- Ook is het belangrijk dat kinderen zelf overal bij kunnen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf dingen pakken én opruimen.
Materiaal
- We raden het gebruik van natuurlijke materialen aan. Gebruik daarom vooral spullen die gemaakt zijn van hout, katoen, wol en/of vilt. Vermijd plastic en meubilair met drukke patronen om de rust te bewaren en een rustgevende sfeer te creëren.
Opgeruimd staat netjes
- Zorg ervoor dat er verschillende zones in de ruimte zijn, bijvoorbeeld een hoekje om in te lezen of een speelkleed op de grond om op te spelen.
- Gebruik lage kasten om speelgoed en andere materialen op te bergen. Zo kunnen kinderen al hun spullen zien en zelf bepalen waar ze mee willen spelen.
Beweegruimte
- Richt de ruimte zo in dat er genoeg ruimte is om te bewegen en te ontdekken.
- Zorg voor genoeg loopruimte tussen de verschillende zones, zodat er geen doolhof ontstaat.
Montessori inrichting
Lage schappen
- Kasten met lage schappen zijn perfect voor in een Montessori speelruimte, want door de lage schappen kunnen kinderen zelf hun speelgoed kiezen en ook weer opruimen. Bekijk de mooiste Montessori speelgoedkasten hier!
Kindermeubilair
- Omdat kinderen zelfstandig kunnen spelen in de speelruimte, is het handig om meubilair op kinderformaat te hebben. Zo kunnen ze veilig spelen zonder dat ze, bijvoorbeeld, gewond raken, omdat ze van een te hoge stoel zijn gevallen. Een kindertafel met kinderstoeltje is perfect om aan te werken en een speelbank of poef staat geweldig in een leeshoek.
Sensorisch spelen
- Het prikkelen van de zintuigen is ook belangrijk. Zorg daarom voor een hoekje met sensorisch speelgoed. Een zand en/of watertafel past perfect in een Montessori speelruimte. Vul de bakken met kinetisch zand voor uren speelplezier! Geen vertrouwen in zand in de speelruimte? Dan zijn structuurmatten geweldig. Loop eroverheen en voel alle texturen met je voeten, helemaal zonder rommel!
Zelf doen
- Bij de Montessori-methode gaat het er natuurlijk vooral om, dat je kinderen zelf dingen laten doen. Geef ze daarom een gieter om zelf plantjes water te geven, een eigen stoffer en blik om de kamer te vegen of zelfs een eigen mini koelkast met flesjes water en fruit, op die manier kunnen ze zelf een snack pakken als ze honger krijgen.
Welk speelgoed past daarbij?
Hieronder volgt een lijstje van Montessori speelgoed dat perfect past in een Montessori speelruimte. Als je meer informatie zoekt over waarom sommige stukken speelgoed Montessori speelgoed zijn en nog meer voorbeelden wil zien, bekijk dan deze blogpost!
Actief spelen
Als je een actief kind hebt is het belangrijk dat ze hun energie kwijt kunnen. Zorg daarom voor een hoekje in de speelruimte waar ze kunnen klimmen. Het perfecte speelgoed hiervoor is een klimdriehoek met glijbaan en/of een foam trap met glijbaan. Zo kunnen kinderen veilig hun energie kwijt, ook als het buiten regent!
Doen alsof
Doen alsof of hun ouders nadoen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. In een speelruimte is het daarom heel leuk om een speelgoedkeukentje te hebben. Deze keuken kan bestaan uit een aanrecht met wasbak en speelgoedfornuis, maar kan ook worden uitgebreid. Bijvoorbeeld met een speelgoed koelkast, oven en zelfs een eigen koffiezetapparaat.
Bouwen
Het bouwen met houten blokken is een Montessori activiteit die de motoriek en het ruimtelijk inzicht verbetert. Bouw de leukste creaties met de grote blokken sets van Just Blocks of Kapla. De blokken van TickiT zijn ook erg leuk, deze hebben namelijk gekleurde vierkante blokjes die lijken op kristallen.
Sorteren
Het sorteren van dingen is ook een belangrijke Montessori activiteit, omdat het kinderen leert om te differentiëren. Door dingen te sorteren leren kinderen over grootte, vorm en kleur. Er zijn verschillende leuke kleurrijke sorteersets, zoals deze set met kleinere figuurtjes of deze set met wat grotere onderdelen.
Tips voor het inrichten van een montessori speelruimte
- Zet enkele stukken speelgoed in een open kast met lage schappen en berg ander speelgoed op (in bakken) in een kast met deuren. Op deze manier lijkt de ruimte opgeruimd en minder druk. Ook kun je om de zoveel tijd de stukken speelgoed roteren, waardoor je kind altijd ‘nieuw’ en interessant speelgoed heeft om mee te spelen en er niet mee raakt uitgespeeld.
- Zorg ervoor dat alle dingen waar je kind mee mag spelen op kinderhoogte worden bewaard. Maak een kapstok aan de muur voor speel/verkleedkleding en bewaar knuffels, bijvoorbeeld in een speelgoedkist.
- Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat alle materialen in de speelkamer veilig moeten zijn voor kinderen en geen chemische stoffen bevatten. Dat zit bij speelgoed van Jindl wel goed! Voor meer informatie over veilig speelgoed kun je deze blogpost lezen.
- Zorg er voor dat al het meubilair stabiel staat en zet zware of hogere kasten vast aan de muur, zodat ze niet omvallen als een kind hierop zou proberen te klimmen. Ook al is het belangrijk dat kinderen zelf kunnen spelen, hou wel altijd een oogje in het zeil.
Met behulp van deze richtlijnen heb je binnen de kortste keren een super handige Montessori speelruimte!