Montessori speelgoed

Waarom kiezen voor montessori speelgoed?

Waarom kiezen voor montessori speelgoed

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is educatief speelgoed dat is ontworpen om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. De Montessori-methode is ontwikkeld door Maria Montessori, een arts en pedagoog. De methode moedigt kinderen aan om zelfstandig te leren en ontdekken. Volgens de Montessori-methode hebben kinderen van nature de drang om te leren en is het belangrijk om hun omgeving zo in te richten dat autonomie en keuzevrijheid worden bevorderd.

'Ik kan het zelf wel', is daarbij een veelvoorkomende uitdrukking. Die zegt eigenlijk alles over hoe een kind tegen situaties aankijkt. Zelf doen! En precies dat wordt met Montessori-methode gestimuleerd. 

 

Belangrijkste eigenschappen van Montessori speelgoed 

Bij de Montessori methode past ook speelgoed. Verderop geven we daarvan enkelen voorbeelden. Eerst belichten we hieronder de algemene eigenschappen van montessori speelgoed. 

 • Eenvoudig

Montessori speelgoed heeft vaak een eenvoudig ontwerp en heeft maar een functie. Op deze manier kunnen kinderen zich concentreren op één specifieke vaardigheid of concept.

 • Natuurlijke materialen 

Het speelgoed is vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, metaal en stof. Natuurlijke materialen hebben meer textuur en voelen anders aan dan plastic. Hierdoor worden de zintuigen meer geprikkeld. Bovendien is hout duurzamer. Dat laatste (de duurzaamheid) is niet direct een eigenschap van Montessori speelgoed, maar voor veel ouders wel belangrijk. 

 • Realistisch

Montessori speelgoed is meestal gebaseerd op echte voorwerpen en situaties. Hierdoor kunnen kinderen leren over het leven door middel van nabootsing. Een mooi voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld tuingereedschap voor kinderen of een houten theeset

 • Bevordering van onafhankelijkheid 

Montessori speelgoed is ontworpen om de onafhankelijkheid van kinderen te bevorderen. Kinderen kunnen zelfstandig werken en er wordt de mogelijkheid geboden om zelf oplossingen te vinden. Hierdoor wordt hun zelfvertrouwen vergroot. 

Voordelen van Montessori speelgoed

Montessori speelgoed heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen. Zoals eerder al is benoemd, bevordert het spelen met Montessori speelgoed de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Maar er zijn nog meer voordelen die we hier opsommen. 

 • Motoriek
  Blokken stapelen en kralen rijgen zijn voorbeelden van Montessori activiteiten die de fijne motoriek van kinderen verbeteren. 
 • Creativiteit
  Door de eenvoud van het speelgoed krijgen kinderen de ruimte om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken, waardoor ze spelend kunnen leren. Dit heeft ook veel raakvlakken met zogenaamd open ended speelgoed, speelgoed waarbij niet vaststaat wat je er precies mee moet doen.

 • Concentratie
  Montessori speelgoed focust zich meestal ook op een vaardigheid tegelijk. Hierdoor leren kinderen zich voor langere tijd te concentreren. Dit verbetert hun aandachtspanne. 

 • Zintuigen
  De verschillende texturen, materialen en kleuren van Montessori speelgoed stimuleren de zintuigen van kinderen. Dit bevordert de zintuiglijke ontwikkeling. 
 • Cognitieve vaardigheden
  Montessori speelgoed is ontworpen om kinderen aan het denken te zetten, om zelf problemen op te lossen en om het ruimtelijk inzicht te bevorderen. Sorteer speelgoed speelt hierbij een grote rol.

 • Leren is leuk!
  Montessori speelgoed bevordert de nieuwsgierigheid van kinderen, waardoor ze ook zelf graag willen leren. Deze wil om te leren kan worden aangemoedigd door kinderen in hun eigen tempo te laten leren en ze de vrijheid te geven om hun eigen interesses te volgen. Niet voor niets is een belangrijke zin 

 

Montessori speelgoed bij Jindl

Als sinds de oprichting van Jindl, zijn we fan van Montessori speelgoed. We kwamen er alleen wel achter dat niet altijd makkelijk is of iets nu wel of niet onder de noemen Montessori speelgoed past.

Daarom hieronder een lijstje met voorbeelden van Montessori speelgoed die volgens ons echt onder die noemer vallen. We houden hierbij hierbij rekening met de eigenschappen van het speelgoed 

Houten blokken

Houten blokken helpen bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden en het ruimtelijk inzicht. 

Houten-blokken-Just-Blocks-Smart-lines-medium-pack

Een set houten blokken van Just Blocks zorgt er niet alleen voor dat kinderen hun motorische vaardigheden verbeteren, maar ze kunnen ook hun creativiteit de vrije loop laten gaan. Met de superleuke blokken kun je stapelen, huizen bouwen en nog zoveel meer!

Voor wat variatie op de klassieke houten blokken zijn de bouwstenen met acryl van TickiT perfect. De set bestaat uit mooie houten blokken en gekleurde transparante steentjes van acryl. De gekleurde steentjes maken de set toch net iets leuker dan een normale blokkenset. 

Bouwstenen TickiT acryl Jindl sfeer

Puzzels

Zeker voor de wat jongere kinderen passen puzzels ook perfect binnen de Montessori-methode. Als kinderen een puzzelstukje op de verkeerde plaats proberen te leggen, lukt dit niet. Puzzels zijn dus zelfcorrigerend! 

Een supercoole puzzel is de ABC krokodil. Met deze puzzel leren kinderen het alfabet en verbeteren ze de fijne motoriek. De puzzel heeft vrolijke kleurtjes en heeft natuurlijk de vorm van een krokodil. Toch liever een puzzel met meer neutrale pastelkleurtjes? Bekijk dan deze houten abc puzzel van Kid’s Concept.

abc puzzel kid's concept

Rollenspellen met 'gereedschap'

Het oefenen van dagelijkse taken, zoals schoonmaken en koken, is ook een belangrijk element in de Montessori-methode.

Voor rollenspelen is het keukengerei van Kid’s Concept perfect. Doe alsof je een vier sterren maaltijd kookt met een pannenset of drink net als je ouders een kopje koffie.

Voor het echte werk in de keuken is het belangrijk dat kinderen veilig in de keuken kunnen helpen. Gebruik daarom altijd kindermessen, geen normale messen, en laat kinderen niet op een stoel staan, maar op een leertoren.  

Jindl leertoren grijs met messenset

Sensorisch speelgoed

Prikkel je zintuigen met sensorisch speelgoed. Dit past perfect binnen de Montessori-methode!

Kinetisch zand in speelbak

Er zijn veel verschillende soorten sensorisch speelgoed. Een favoriet onder kinderen is kinetisch zand. Je kunt er aan voelen, mee spelen en hele coole dingen mee bouwen. Kinetisch zand plakt een beetje aan elkaar, waardoor je er stevige kastelen mee kunt bouwen en ook is het daardoor makkelijker op te ruimen dan traditioneel zand. Als je liever helemaal geen zand in huis hebt, zijn structuurmatten misschien een leuk idee. De matten zijn leuk voor kinderen en volwassenen. Loop eroverheen en voel de structuren met je voeten. Je kunt van alles met kinetisch zand

Educatie: reken- of taalvaardigheid

Montessori speelgoed focust zich altijd op een specifieke vaardigheid om te ontwikkelen, zoals rekenen of taal.

Het ontwikkelen van de rekenvaardigheid kan worden bevorderd door het gebruik van een rekentafel of een telraam. De taalvaardigheid kan worden geoefend met behulp van houten blokken met het alfabet. Deze blokken leren kinderen niet alleen het alfabet, maar ook kunnen ze simpele woorden spellen en het stapelen van blokken verbetert natuurlijk weer de motoriek.

Rekenspel voor leren tafels

Last but not least...

Montessori speelgoed bevordert de natuurlijke ontwikkeling van kinderen door ze aan te moedigen zelf te leren en hun eigen interesses te volgen. Het speelgoed zorgt ervoor dat kinderen leren leuk vinden en hopelijk blijft dit zo voor de rest van hun leven.