Klimmen en klauteren

Klauter speelgoed – deze mogelijkheden zijn er!

Klimrek Jindl en balance board

Klimmen en klauteren doet een dreumes peuter of kleuter graag. Klauter speelgoed is dan ook niet voor niets een grote hit. Klauteren helpt kinderen op veel manieren bij hun ontwikkeling. Zowel fysiek, cognitief als sociaal (samenwerken). Bij Jindl houden we van klauterende kinderen en hebben dan ook een uitgebreid aanbod van klauter speelgoed. In deze blog lees je meer over klauter speelgoed voor dreumesen, peuters en kleuters. We vertellen je eerst meer over het belang van klauteren en gaan daarna in op verschillende producten die hiervoor geschikt zijn. 

Inhoud

Wat is klauteren? 

Klauteren is klimmen met handen en voeten. Precies wat peuters en jonge kinderen graag doen, als ze net beginnen te ontdekken. 

In de Dikke van Dale is de omschrijving als volgt: 

klau·te·ren (klauterde, heeft, is geklauterd)

  • Met handen en voeten klimmen. 

Met het klauter speelgoed van Jindl voor kinderen heb je inderdaad je handen én voeten nodig om er fijn op te klimmen. Uiteraard is ons klauter speelgoed helemaal afgestemd op jouw dreumes, peuter of kleuter.

Waarom is klauteren goed voor de ontwikkeling van kinderen?

Klimmen en klauteren draagt bij aan de lichamelijk, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen. Met veilig klauter speelgoed geef je kinderen de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Ze gaan graag op ontdekkingstocht. 

Lichamelijke ontwikkeling bij klauteren 

Wist je dat klimmen niet alleen leuk is, maar ook het bij de ontwikkeling van de grove motorische vaardigheden? Dat is een van de redenen dat ons klauter speelgoed zo populair is. Bij gezinnen thuis, maar zeker ook bij bijvoorbeeld de kinderopvang en BSO. Kinderen leveren door te klauteren om hun lichaam op een nieuwe manier te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat ze spelenderwijs hun kracht, uithoudingsvermogen en daarmee hun algehele conditie kunnen verbeteren. Klim- en kleuterspeelgoed nodigt kinderen enorm uit om actief bezig te zijn. We hebben al meerdere malen de proef op de som genomen en een Jindl klimrek aan peuters laten zien. Het duurt vaak maar enkele seconden voor ze in de gaten hebben wat ze er mee kunnen doen. Zéker als er een glijbaan bijkomt. Dan zijn ze helemaal niet te houden. 

Cognitieve ontwikkeling

Stel je voor: je bent een jong kind en je wilt spelen met het klim- en klauterspeelgoed. Dan doe je dat niet zomaar. Nee, om te kunnen klauteren, moet je nadenken. Waar zet ik mijn hand neer? Wat doe ik met mijn voet? Sta ik nog stevig? Waar wil ik heen? Allemaal vragen die kinderen die klauteren zich onbewust stellen. Hierdoor leren ze kritisch, probleemoplossend en plannend te denken, terwijl ze proberen om het punt te bereiken dat ze zelf in gedachten hebben. Uiteraard zijn kinderen zich daar niet bewust van. Als (groot)ouder zal het je waarschijnlijk vooral om het plezier gaan. Toch zijn de positieve aspecten op het gebied van ontwikkeling niet te onderschatten. 

Sociale ontwikkeling

Naast lichamelijke en cognitieve ontwikkeling helpt klauter speelgoed ook bij de sociale ontwikkeling. Dit is voornamelijk het geval als meerdere kinderen met een klimrek of ander klim- en klauterspeelgoed spelen. Ga maar na: ze leren onder andere om de beurt te klimmen, te delen en te communiceren. Daarnaast is niet te onderschatten in hoeverre kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen als het hen lukt wat ze voor ogen hebben. 

Wat is de juiste begeleiding tijdens het klauteren van kinderen?

Bij Jindl volgen we vaak de filosofie van Emmi Pikler. Deze Hongaarse kinderarts is ook de naamgever van de pikler driehoek. Haar theorie is dat als je kinderen op hun eigen tempo laat onderzoeken wat ze kunnen, de ontwikkeling beter gaat. Dat geldt ook voor veel van het klauter speelgoed van Jindl. 

Begeleiding is echter wel belangrijk. Welke begeleiding precies is afhankelijk van het kind. Sommige kinderen zien een klimrek of trap en klimmen er zonder na te denken op. Andere kinderen vinden het nog een beetje spannend of zijn onzeker als ze de bodem niet meer voelen met hun voetjes. Probeer dus goed op te letten waar een kind behoefte aan heeft. Te weinig begeleiding is niet goed (zeker als ze jong zijn), maar teveel begeleiding en pushen kan een kind ook over de grens van wat het aankan laten gaan. En dat wil je voorkomen. 

Natuurlijk kun je verschillende opstellingen van ons klauter speelgoed ook aanpassen aan wat het kind op dat moment aankan. Later kun je de moeilijkheidsgraad wat verhogen, als ze ze gewend zijn aan hun nieuwe speelgoed. Met een beetje ervaring zullen ze het snel onder de knie hebben. 

Welk klauter speelgoed is veilig?

Het belangrijkste aspect aan begeleiding bij het klauteren is veiligheid. Je wilt dat kinderen zo veilig en verantwoord mogelijkheid hun grenzen verleggen. Wij zorgen er bij de meeste producten voor dat een maximale valhoogte van 60 centimeter. Het is dan niet nodig om valdemping te gebruiken. Maar dat kan natuurlijk wel, voor extra veiligheid.

Kies het juiste materiaal

Op de eerste plaats is natuurlijk het materiaal erg belangrijk. Zorg ervoor dat je degelijk materiaal kiest. Als kinderen gaan klauteren wil je dat een obstakel stevig is en dat ze zicht er niet aan kunnen bezeren. Natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje, maar de risico's wil je zoveel mogelijk beperken. Het materiaal dient daarom netjes afgewerkt te zijn en mag niet bezwijken onder het gewicht van een kind. Klinkt vanzelfsprekend, maar het is enorm belangrijk. 

Geef ze de ruimte

Zorg ervoor dat om het klautertoestel voldoende vrije ruimte is. Kinderen vallen soms namelijk en het is belangrijk dat ze dat ook veilig kunnen doen, hoe gek het ook klinkt. Obstakels dien je daarom weg te halen, zodat ze zich hier niet aan kunnen bezeren.

En daarnaast: geef ze als begeleider ook de ruimte. Laat ze zelf dingen ontdekken. Helemaal in de geest van Emmi Pikler. 

Check het materiaal regelmatig

Zitten alle schroefjes van de klimstangen nog goed vast? Ziet het klauter speelgoed er nog goed uit? Zijn alle onderdelen intact? Check af en toe het speelgoed om er zeker van te zijn dat het nog steeds veilig gebruikt kan worden. 

Wat is het beste klauter speelgoed?

Een lijst met het ultieme klauter speelgoed mag natuurlijk niet ontbreken. We hebben voor je op een rijtje gezet welke soorten klauter speelgoed er zijn en waarom het populair is. Wat het beste klauter speelgoed is, kun je zo zelf bepalen. De voorbeelden die we hier hanteren zijn allemaal van de beste kwaliteit en gaan bij normaal gebruik jarenlang mee. Ook voor volgende generaties klauteraars dus! 

1. Houten klauter speelgoed

Met stip op nummer 1 staan de klimdriehoeken van Jindl. Ze zijn uitdagend, leuk en geschikt voor kinderen van 9 maanden tot ca 6 jaar (max. 50 kilogram). De veiligheid en extra goede premium afwerking maar ze heel populair. Ook het feit dat ze te combineren zijn met andere klimtoestellen, maakt ze populair. Zo kun je de set langzaam uitbreiden en nóg leuk maken. Dit klimdriehoek wordt meestel verkocht met een glijbaan. De opstaande randen van deze glijbaan in combinatie met de veiligheidsbandjes om de glijbaan vast te zetten, geeft dit klauter speelgoed een streepje voor. Veel ouders en begeleiders kiezen daarom voor Jindl. 

Jindl Klimrek peuter met moeder

De klimdriehoek van Jindl is enorm populair. Lees hoe de ontwikkeling ging!

Hier vind je alle houten klimrekken van Jindl. Erg populair is momenteel de klimdriehoek die inklapbaar is

2. Foam speelsets

Super leuk om op te klimmen en klauteren zijn de speelsets van foam kussens voor jonge kinderen. Hiermee krijgen ze het klauteren op een leuke manier onder de knie. De foamblokken zijn eenvoudig af te nemen en nagenoeg niet kapot te krijgen. Gegarandeerd jarenlang klimmen en klauteren dus! Er is keuze in verschillende kleuren. 

Spelen met foam blokken in wit en grijs

Hier vind je alle foamblokken

3. Klimbogen of Waldorf Rockers

Lekker om op te chillen, maar zeker ook geschikt als klauter speelgoed. Een klimboog of waldorf rocker wordt steeds populairder. Zeker nu het ook mogelijk is om een glijbaan of klimhelling aan de klimboog te bevestigen. Zo heb je een heerlijk wiebelende schommel aan de ene kant en een uitdagende klimboog als je hem omdraait. 

De klimbogen die je bij Jindl vindt, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen.

Waldorf Rocker XXL sfeer

Hier vind je alle klimbogen. 

4. Balance boards

Dat klinkt misschien niet direct als speelgoed om op te klimmen, maar dat is het zeker wel. Onze balance boards zijn multifunctioneel. Een balance board kan ook prima dienen als klauter speelgoed, als een kind nog niet kan lopen. Leg het met de bolle kant naar boven en kinderen klimmen er gegarandeerd op. Natuurlijk let je daarbij ook op, maar door de geringe hoogte kan er niet veel gebeuren. Een leuk obstakel om op te klauteren!

Balance board met foam kussens

Bekijk alle balance boards

Conclusie

Klimmen en klauteren is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Met klim- en klauterspeelgoed worden kinderen gestimuleerd om op ontdekking uit te gaan. Er zijn veel verschillende soorten klauterspeelgoed. Houten klimrekken voor binnen en foamblokken zijn momenteel erg in trek bij zowel mensen thuis als professionele kinderopvangorganisaties.