Klimmen en klauteren

Klimrek op de kinderkamer – een handige gids! (Update ’23)

Klimrek Jindl en balance board
Update 2023

Klimrek voor op de kinderkamer? Alle soorten en maten vind je hier

Overweeg je een klimrek op de kinderkamer te plaatsen? Een goede keuze. Er is tegenwoordig veel mogelijk en er is volop keuze. Voldoende beweging is ontzettend belangrijk voor kinderen. Met klimmen en klauteren gaat bewegen als vanzelf. Daarnaast leren ze door te klimmen wat ze kunnen en ontwikkelen zo hun motoriek én zelfvertrouwen.

We leggen je hieronder uit welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten bij een klimrek voor op de kinderkamer te plaatsen.

Dit artikel is geüpdatet in oktober 2023! 

Verschillende soorten klimrekken voor op de kinderkamer

Als je op zoek bent naar een klimrek kun je voor verschillende modellen kiezen. Wij vertellen hier alles over de modellen waar wij uitgebreide ervaring mee hebben en die veilig voor kinderen zijn. Als er nieuwe modellen op de markt zijn, vullen we deze gids aan.

Klimrek aan de muur

Een veel gekocht klimrek voor op de kinderkamer is een klimrek voor aan de muur. Als je er niet op klimt, kun je het gebruiken als wandrek.

Het klimrek van KAOS is hiervoor erg geschikt, omdat je hierbij heel veel mogelijkheden hebt. Als het wandrek gewoon ‘kaal’, zonder accessoires gebruikt wordt, kunnen kinderen lekker op klimmen. Zeker met een matje eronder kan dit op een veilige manier. Natuurlijk moet je kinderen zeker als ze wat jonger zijn altijd in de gaten houden, maar dat spreekt voor zich.

Het voordeel van de KAOS klimrekken voor op de kinderkamer is dat ze modulair zijn. Als je in het begin echt niet wilt dat je zoon of dochter hoger klimt, dan wacht je nog even met het plaatsen van de hoogste module. Zo kun je het eventueel stap voor stap opbouwen. 

KAOS wandek verticaal aan muur

Klimrek als gymtoestel

Je hebt ook modellen die erg lijken op de oudere klimrekken die je wel kent van (oudere) gymzalen. Vaak van hout en bevestigd aan de muur. Deze modellen hebben aan de bovenzijde een overstekend gedeelte. Hier kun je aan hangen voor extra uitdaging. Handig is dat je er bijvoorbeeld ook turnringen of een schommeltje aan kunt hangen. Zo heb je nóg meer mogelijkheden met het klimrek.

Dit soort klimrekken zijn er trouwens ook in uitvoeringen die 200 kilogram kunnen houden. Dat kan een goede keuze zijn. Zo’n wandrek is voor zowel kinderen als ouders zeer geschikt. Zo sla je meerdere vliegen in één klap en is dat klimrek op de kinderkamer ineens geschikt voor het hele gezin. Misschien is een plekje in de woon- of speelkamer dan ook snel genoeg gemaakt.

Dit zijn modellen die in bijna elk interieur wel passen.

Klimdriehoek met glijbaan Jindl

Klimdriehoek

Mede door Jindl worden klimdriehoeken voor kinderen steeds populairder. Uitermate geschikt als klimrek voor op de kinderkamer. Ze worden vaak in combinatie met een glijbaan of klimhelling gebruikt. Als je hier meer over wilt weten, verwijs ik je graag naar dit artikel over klimdriehoeken. Daarin worden alle voordelen en mogelijkheden uitgelegd. En dat zijn er veel. Een perfect klimrek voor op de kinderkamer!

Ook in andere ruimtes

Voordeel van dit soort vrijstaande klimrekken is dat je ze ook makkelijk meeneemt en in andere ruimtes plaatst. Ten opzichte van een klimrek dat je aan de muur moet bevestigen is dit een belangrijk pluspunt. Daarnaast is het specifieke model dat je hier ziet ook nog eens inklapbaar. Als niemand er mee speelt, berg je hem makkelijk op. 

Hier vind je deze klimdriehoek.

Klimkubus

Vrij nieuw en steeds populairder zijn de klimkubussen. Dit soort houten klimrekken kun je vanaf elke zijde gebruiken. Klim omhoog, of kruip door de ronde gaten. Plezier en beweging gegarandeerd.

De modellen die wij hebben zijn daarnaast ook te combineren met een glijbaan of een klimhelling of -ladder. 

Ook voor de klimkubus geldt dat deze makkelijk te verplaatsen zijn, zodat je flexibel bent in het bepalen waar de klimkubus moet komen te staan. Als klimrek op de kinderkamer of gewoon in de woonkamer. Het kan allemaal. Sterker nog. De kubus is ook nog als tafeltje te gebruiken. Helemaal handig.

Klimkubus hout Jindl
Waldorf Rocker XXL sfeer

Waldorf rocker

Eigenlijk niet een traditioneel klimrek, maar een klimrek en een wipwap in een. De Waldorf rocker is heerlijk om op te klauteren. Omgedraaid gebruik je dit klimrek om lekker in de wiebelen. Daarnaast hang je er ook nog makkelijk een klimladder aan om het ‘klauterfeest’ compleet te maken. 

Dit klimrek voor op de kinderkamer is verkrijgbaar in naturel houtkleur en leuke pastelkleuren voor extra vrolijkheid. Ook hiervoor geldt dat je hem makkelijk kunt verplaatsen. Wel zo handig!

Hier vind je de waldorf rocker

Tip! Klimrek babykamer

Als ze net geboren zijn kunnen ze uiteraard nog niet klimmen. Wel is het dan al mogelijk om een klimrek in de babykamer te plaatsen waar je in eerste instantie zelf nog wat aan hebt. Bekijk bijvoorbeeld het KAOS wandrek waar we het hierboven al over hadden.

Met de accessoires is het bijvoorbeeld mogelijk om leuke boekjes op te bergen of het wandrek zelf te gebruiken als plek om je kleintje even op te verschonen met het verkrijgbare bureaublad. Zo’n verticaal wandrek staat sowieso mooi op een kinderkamer. Zeker met de opbergvakjes zoals je hieronder op de foto ziet.

Als de baby een dreumes wordt, dan kan het klimmen en ontdekken onder begeleiding beginnen.

Wandrek kinderkamer of slaapkamer KAOS
Klimrek Jindl verstelbaar klimmen

Klimrek baby - verschillende mogelijkheden

Een klimrek voor een baby? Bestaat dat? Ja, zeker! Ook baby's vinden het leuk om lekker te klimmen.  Officieel is een kind een baby in de leeftijd van 0 tot 1 jaar. In het eerste half jaar is klimmen sowieso niet aan de orde. Zodra baby's echter beginnen met kruipen neem de animo om de wereld te ontdekken ook tot. Een klimrek voor een baby biedt dan een oplossing. Maar let op! Hierbij is continu begeleiding nodig. Een gemiddelde baby kan dat niet helemaal alleen. Dat zou te gevaarlijk zijn. 

De verstelbare klimdriehoeken zijn daar heel geschikt voor. Ons 3-in-1 verstelbare klimrek dat je ook als wandrek kunt gebruiken is daar een goed voorbeeld van. Hierbij kun je de hellingshoek wat lager maken, waardoor het eenvoudiger wordt om overheen te klimmen. Rondom kun je dan bijvoorbeeld kussen leggen voor de veiligheid. 

Oja, wat ook handig is, zijn de foamblokken om op te klimmen. Lekker zacht en een mooie uitdaging voor een baby om te beginnen met klimmen. Een klimrek voor een baby bestaat dus wel degelijk, maar continue begeleiding is een vereiste!

Klimrek Klimkoepel hout

Klimrek klimkoepel

Een fantastisch veelzijdig product is deze klimkoepel. Kinderen kunnen erop klimmen en dat is alleen al leuk! Toch kun je er nog veel meer mee, want de ruimte ERIN kun je ook gebruiken.

Het bijbehorende tentdoek en de speelmat maken het helemaal af. Zo heb je naast een klimrek ook direct een leuk tentje! 

Waar moet je op letten bij aanschaf van een klimrek voor op de kinderkamer?

Omdat er veel verschillende soorten klimrekken voor op de kinderkamer zijn, kan de keuze soms lastig zijn. Als je rekening houdt met enkele eigenschappen en wensen dan wordt de zoektocht al wat makkelijker.

Vrijstaand of als wandrek?

Vraag jezelf ten eerste af naar wat voor een soort klimrek je op zoek bent. Moet deze aan de wand bevestigd worden, of vrijstaand zijn? En is het alleen voor kinderen, of wil je zelf ook kunnen klimmen?

Belasting

Je wilt een stevig klimrek op de kinderkamer. De belasting moet voldoende zijn. Dit wordt doorgaans netjes door de leveranciers aangegeven.

De vrijstaande klimrekken bij Jindl zijn geschikt voor een belasting tot 50 kilogram (en getest tot 100 kilo). De wandrekken van KAOS kunnen een belasting tot 100 kilogram aan. Geschikt voor kinderen dus. Wil je zelf ook oefeningen doen, zoek dan naar een model dat een grotere belasting aankan.

Afwerking

Als kinderen spelen moet het hout van zeer goede kwaliteit zijn. Splinters zijn uiteraard uit den boze.

Een fijne houtsoort voor kinderspeelgoed is berken multiplex. Dit wordt gebruikt voor alle vrijstaande klimtoestellen van Jindl.

Duurzaamheid

Een klimrek voor op je kinderkamer is een investering, dus wij vinden dat deze ook lang mee moet  gaan. De materiaalkeuze speelt daarbij een rol, maar ook de mate van uitdaging. Doordat de klimrekken van Jindl ook te gebruiken zijn met bijvoorbeeld een glijbaan en zelfs aan elkaar te koppelen zijn, daag je kinderen ook uit naarmate ze wat ouder worden. En zelfs daarna moet het mogelijk zijn om door te schuiven naar broertjes, zusjes, neefjes, nichtjes of andere kinderen. Zo wordt jaren geklommen. Dat zien we graag :).