Montessori speelgoed

Speelgoed opbergen volgens de montessori methode

Speelgoed opbergen montessori methode

Speelgoed opbergen kan op veel verschillende manieren. Wij zijn erg fan van de montessori methode. Het opbergen van speelgoed met de montessori filosofie in gedachten is meer dan alleen orde scheppen en netjes opruimen. Je zorgt er namelijk voor dat je een inspirerende omgeving creëert die de ontwikkeling van je kind stimuleert. In deze blog duiken we er dieper op in. 

Inhoud

Montessori? Wat is dat ook al weer?

Voor we meer uitleggen over wat speelgoed opbergen volgens de montessori gedachten inhoudt, nog even terug naar Montessori zelf. Want hoe zat het ook alweer? We geven je eerst een korte uitleg van de methode Montessori. Het begint allemaal met de naamgever: Maria Montessori, een Italiaanse kinderarts. Zij werkte in een opvanghuis in Rome en ontwikkelde de Montessori methode. Het basisprincipe hiervan is gebaseerd op het geloof in het natuurlijke potentieel van kinderen om zichzelf te ontwikkelen. ‘Ik kan het zelf wel’, is dan ook een zin die vaak erg komt. Zelfstandigheid is erg belangrijk. De Montessori methode richt zich op het creëren van een omgeving die de natuurlijke nieuwsgierigheid, zelfvertrouwen en de intrinsieke motivatie van kinderen stimuleert. En met speelgoed opbergen volgens de Montessori methode, draag je daar aan bij!

Speelgoed opbergen of presenteren?

Hierboven las je al dat zelfstandigheid bij de de Montessori methode een belangrijk kernpunt is. Tijdens het spelen is dat ook een een aspect dat je spelenderwijs kunt stimuleren. Bijvoorbeeld door het speelgoed dat je opbergt tegelijkertijd te presenteren. Als het zichtbaar is voor kinderen, spelen ze er namelijk eerder mee. Daarom zijn montessori kasten ook laag en open. Op de manier kunnen kinderen makkelijk bij het speelgoed. Over de kasten vertellen we hieronder meer. 

Voorbeelden van montessori kasten

Verschillende speelgoedkasten maken het opbergen van speelgoed makkelijker. Een typische montessori speelgoedkast is laag en open. Zo kunnen kinderen er goed bij en zien ze bovendien het speelgoed liggen. Dit maakt dat ze er eerder mee gaan spelen én het zelf weer kunnen opruimen. 

Hieronder geven we enkele voorbeelden van Montessori speelgoedkasten.

Montessori speelgoedkast shelf Jindl hoog Montessori speelgoedkast Jindl laag Montessori speelgoedkast Jindl laag samen spelen

Met de speelgoedkasten van Jindl kun je overigens een grote opstelling maken. Dit is perfect voor thuis, maar zeker ook bij de kinderopvang of BSO, waar je vak wat meer speelgoed hebt. 

Speelgoedkasten Montessori

De selectie van speelgoed

Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en de ontwikkelingsfase van kinderen als je ze speelgoed aanbiedt en laat opbergen. Natuurlijk: wat kinderen leuk vinden, bied je ze aan. Plezier zorgt voor nog meer spelen. Toch kan een klein beetje sturen ook geen kwaad: kies bijvoorbeeld wat past bij hun ontwikkelingsfase of leeftijd. 

Het is goed om wat keuze te hebben, maar een overweldigend aanbod kan ook averechts werken. Het is daarom goed om een selectie te maken. En uiteraard kun je deze selectie doorlopen aanpassen aan de leeftijd of de behoeften van de kinderen. 

Zelf opruimen 

In een ideale wereld spelen kinderen volop met speelgoed en ruimen ze het daarna ook zelf weer op. Netjes op de plek waar het hoort. Dat klinkt als een utopie, maar is vaak dichterbij dan je denkt. Bij speelgoed opbergen volgens de montessori methode is zelf opruimen ook een belangrijk aspect. En kinderen kunnen dat enorm goed, als ze een beetje gestimuleerd wordt. 

Ten eerste: als ze makkelijk bij het schapje kunnen waar speelgoed hoort, is dat al een pluspunt. Zo kúnnen ze het in ieder geval wel zelf. 

Daarnaast is het ook mogelijk om plaatsen waar je wilt dat het speelgoed opgeborgen wordt, te labelen. Zo heeft alles een vaste plek. Je ziet dit op verschillende kinderopvanglocaties gebeuren. Zo schep je orde en duidelijkheid. Thuis zou het ook kunnen, maar wordt minder vaak gedaan.

Categoriseren en orde scheppen

De een vindt het heerlijk om orde te scheppen in de betrekkelijke chaos dor speelgoed te categoriseren. De ander vindt dit veel te ver gaan. Bij het opbergen van speelgoed volgens de montessori methode kán het handig zijn om speelgoed op te bergen per categorie. Op de ene plank bijvoorbeeld alle houten blokken, terwijl de puzzels op een andere plank komen te liggen. Dit kan kinderen helpen om logische verbanden te leggen en het opruimen makkelijker te maken. 

Tips voor montessori speelgoed opbergen

Samenvattend geven we graag nog enkele tips die je kunt gebruiken bij het opbergen van speelgoed volgens de montessori methode. 

  • Gebruik lage, open kasten: Plaats speelgoed op kindvriendelijke planken waar kinderen makkelijk bij kunnen. Zo stimuleer je ze zelf te pakken een op te ruimen.
  • Label het plekje voor het speelgoed: Overweeg om foto's of symbolen te gebruiken om aan te geven waar elk stuk speelgoed hoort. Dit maakt het voor jonge kinderen makkelijker om zelfstandig op te ruimen. Dit zie je vaker bij bijvoorbeeld de kinderopvang. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om juist géén vast plekken aan te geven. 
  • Bied niet té veel aan: Spelen kinderen nooit met bepaald speelgoed? Probeer het dan eens weg te laten of te vervangen. Misschien vinden ze het op een ander moment wel leuk. Een te groot aanbod kan overweldigend werken. 
  • Rouleer speelgoed: Houd de speelomgeving fris en uitdagend door regelmatig speelgoed te wisselen. Zo ontdekt je kind misschien andere opties
  • Betrek kinderen: Maak het opruimen onderdeel van het spelen. Je kunt kinderen aanmoedigen om actief deel te nemen. Dit vinden ze vaak erg leuk en geeft ze bevestiging dat ze het zelf ook kunnen en er bij horen.Â