Speeltenten

Wat kun je doen met een speeltent? 8 tips!

Speeltent - wat kun je ermee
Kinderen vinden het geweldig om hun eigen speeltent te hebben. Natuurlijk kunnen ze zich er lekker in terugtrekken om bijvoorbeeld een boekje te lezen of te kleuren. Maar er kan nog veel meer. Daarom maakten we een lijst van 8 leuke activiteiten om te doen in een speeltent. Daar gaat 'ie! 
 

Kamperen of campinkje spelen

Speeltenten zijn natuurlijk tenten, net zoals kampeertenten! Het is daarom erg leuk om te doen alsof je op vakantie bent. Verzamel kussens en dekens en bouw een warm bedje in de tent. Vervolgens kan je kind doen alsof er marshmallows geroosterd worden of kijken naar denkbeeldige sterren. Om het kamperen nog leuker te maken kun je lichtgevende sterren op het plafond plakken, zo kun je zelfs binnen naar de sterren kijken. En om het helemaal af te maken is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld in het weekend of in de vakantie écht in de tent te overnachten. 
Speeltent Kids Concept wit sfeer
 

Restaurant

Als je speeltent een raampje heeft kun je een restaurant beginnen! Verzamel al je kookspullen en zet ze in het speelhuisje, hierna kan je kind beginnen met koken. Als al het eten klaar is kan je kind het uitserveren door het raampje. Als je een restaurant begint is het extra leuk als je met meerdere mensen speelt, zo kan iemand koken en kan iemand anders weer de bestellingen rondbrengen. Ook is het leuk als er 'echte' klanten in het restaurant zitten.
 
 

Picknick

Picknicken kan je kind alleen doen of met vrienden voor extra gezelligheid. Leg een leuk speelkleed in de tent en maak wat eten voor je kind dat ze op kunnen eten in de tent. Om het extra leuk te maken kun je de tent ook nog wat versieren, bijvoorbeeld met wat slingers. Als je kind graag helpt met koken, kan die ook helpen met het maken van het eten. Laat je kind groenten of fruit snijden met een kindermes of laat ze hun eigen brood smeren. Het is hierbij wel belangrijk dat je kinderen niet op een stoel laat staan, zodat ze bij het aanrecht kunnen. Gebruik altijd een veilig alternatief dat is gemaakt om op te staan, zoals een leertoren
 

Winkeltje spelen in je speeltent

Laat je kind zelf een winkeltje bouwen in de speeltent. Wat voor soort winkel het wordt, kunnen ze zelf bepalen. Misschien willen ze wel al hun knuffels verkopen of hun kleren. Ook kunnen ze natuurlijk een supermarkt beginnen en eten verkopen. Het leuke aan winkeltje spelen is dat kinderen niet alleen spelen, maar ook leren hoe winkels werken. Als ze een speelgoedkassa hebben, kunnen ze zelfs leren rekenen terwijl ze spelen. 
 

Circus in een paviljoentent

Kinderen worden erg enthousiast van circusje spelen. Met een paviljoentent kan je kind echt doen alsof ze in het circus zijn. Geef je kind wat tijd om zelf te spelen en het circus voor te bereiden, na een tijdje komen ze waarschijnlijk zelf naar je toe omdat ze een circus show hebben bedacht die ze voor je willen opvoeren. Heb je geen circusspullen in huis? Gebruik bijvoorbeeld een balance board, kinderen kunnen erop balanceren als trucje, maar bedenken zelf vast nog veel meer trucjes die ze kunnen doen.
Speeltent Paviljoen Kid's Concept lichtgroen Jindl

Lezen

Als je kind al wat ouder is, is een speeltent de perfecte privéplek om even tot rust te komen en een boek te lezen. Leg een zachte speelmat op de grond in de tent en je kind is urenlang entertainend. Wil je je kind stimuleren om meer te lezen? Neem ze dan mee naar de bibliotheek waar ze zelf een paar boeken mogen uitzoeken. Hopelijk zijn ze zo blij met de nieuwe boeken dat ze thuis direct naar de tent rennen en beginnen te lezen.
Chillen in speeltent

Schaduwfiguren

Wat kun je met een speeltent als het donker is? Nou, dan kun je schaduwfiguren maken met je handen! Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een tent, een donkere kamer en een zaklamp. Schijn de zaklamp op het tentdoek en hou je handen voor de lamp, zo ontstaan er allemaal schaduwen. Nu kan je kind experimenteren met verschillende handbewegingen om te zien wat er allemaal op het doek komt te staan. Zorg ervoor dat de zaklamp die wordt gebruikt niet heet wordt, anders is het gevaarlijk en kunnen er brandwonden ontstaan. 
 

Dansfeestje

En als laatste een dansfeestje. Heeft je kind veel energie? Zet wat muziek op en dansen maar! Dansen in een tent is al leuk, maar dansen in een tent in het donker met sfeerverlichting is nog leuker. Hang daarom wat lichtjes op in of op de tent, op deze manier is het niet te licht, maar ook niet zo donker dat je niets meer kunt zien.
 

Conclusie 

Zo veel verschillende dingen kun je dus doen met een speeltent. En kinderen bedenken er zelf vast nog veel meer! De meeste dingen in deze lijst zijn al leuk voor een kind om te doen, maar veel van deze dingen zijn nog leuker om te doen met een groepje kinderen. Daarom zijn deze speeltenten ook zeer geschikt voor scholen en kinderdagverblijven. Ik wou dat ik vroeger zo'n leuke speeltent had 😉