Actief speelgoed

Speelgoed voor een betere motoriek

Speelgoed voor beter motoriek

Je ziet het vast en zeker af en toe voorbij komen bij producten: ‘draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen’. Ook bij producten van Jindl is dat het geval. Dat komt onder meer doordat we veel actief speelgoed aanbieden. Speelgoed waarbij kinderen in beweging komen. En als kinderen in beweging komen, wordt ook een beroep gedaan op hun motoriek. Door actief te spelen, trainen kinderen hun motoriek. Vaak ongemerkt. En zo hoort het wat ons betreft. Spelen moet in de eerste plaats leuk zijn. Als kinderen zich met het spel of het speelgoed ook ontwikkelen is dat mooi meegenomen.  

Bij Jindl vind je veel actief speelgoed voor kinderen dat bijdraagt aan een betere motoriek. We zetten vijf voorbeelden voor je op een rijtje. Maar eerst staan we nog even stil bij de term ‘motoriek’. Wat is dan eigenlijk?

Wat is motoriek?

De exacte definitie van motoriek zoals we die vinden in de Dikke van Dale is als volgt: 

mo·to·riek (de; v)

1 het geheel van bewegingen van het lichaam:

En dat zegt natuurlijk al heel veel. Motoriek verwijst naar bewegingsvaardigheden en -controle van het lichaam. Er zijn twee soorten  motoriek: grove motoriek en fijne motoriek. 

Wat is grove motoriek?

Onder grove motoriek verstaan we grote bewegingen die je met je lijf maakt. Denk hierbij aan lopen springen, rennen, zwemmen, balanceren of gooien. Dit zijn 

grote bewegingen die kinderen met hun lijf maken zoals kruipen, lopen, rennen, springen, gooien of zwemmen. 

Wat is fijne motoriek?

Onder fijne motoriek verstaan we de kleine, fijne, bewegingen die je maakt met je lichaam. Denk hierbij aan het bouwen van een toren met blokjes, je veters strikken, tekenen, schrijven of knippen. 

Motorische vaardigheden

De verschillende soorten motoriek vallen samen onder de motorische vaardigheden. Motorische vaardigheden ontwikkelen is erg belangrijk voor kinderen. Zo kunnen ze leren kruipen en daarna lopen. Ook valt oog-handcoördinatie onder de motorische vaardigheden. Dit is bijvoorbeeld cruciaal voor veel sporten, maar nóg belangrijker in het dagelijks leven. Denk aan het oppakken van kleine voorwerpen, het openen van een fles of andere dingen die zo vanzelfsprekend lijken. 

Voor kinderen is motoriek bovendien belangrijk omdat het bijdraagt aan hun zelfvertrouwen, sociale interactie en cognitieve vaardigheden. Het is mogelijk om mee te doen met hun leeftijdsgenoten. Bij volwassenen is motoriek daarentegen erg belangrijk voor beroepsmatige taken en dagelijkse activiteiten. En daar leg je dus als kind al de basis voor!

Motorische vaardigheden per leeftijdscategorie

Baby (0-1): Baby’s ontwikkelen de basisvaardigheden, hoofdcontrole, rollen, kruipen en grijpbewegingen. Hierdoor is het aan te raden om als ouder lang haar in een staart te dragen tijdens deze fase. 

Peuter (1-3): De grove motoriek begint zich te ontwikkelen, lopen en coördinatie. De fijne motoriek wordt beter door activiteiten zoals knutselen, stapelen, en kleine voorwerpen vasthouden. 

Kleuter (3-6): De grove motoriek verbetert met rennen, springen en fietsen. Ook de fijne motoriek wordt verbeterd. Dit is belangrijk voor tekenen, schilderen en nog belangrijker, het vasthouden van een pen. 

Basisschoolkind (6-12): De complexere motorische vaardigheden worden ontwikkeld, zoals balans, coördinatie en behendigheid. Hierbij spelen sport en buitenspelen een grote rol.

Puber (13-18): Tijdens de puberteit blijven sport en lichamelijke activiteit belangrijk. De motoriek wordt verfijnd en aangepast aan het groeiende lichaam.

Rol van speelgoed bij motoriek

Speelgoed speelt een essentiële rol in het bevorderen van de motorische ontwikkeling van kinderen. Door te spelen met speelgoed verbeteren kinderen hun grove en fijne motoriek op een vaak hele natuurlijke manier. Gewoon door het te doen. Gelukkig denken kinderen daar zelf niet bij na. Ze spelen gewoon lekker. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkst. 

Toch willen we niet nalaten om te benadrukken dat veel speelgoed ook goed is voor de motoriek van kinderen. Hieronder onze top-5!

 

1. Een klimrek

Een klimrek bevordert zowel de grove als fijne motoriek van een kind. Het beklimmen van een klimrek vereist kracht, balans en coördinatie. Dit draagt bij aan de grove motorische vaardigheden zoals rennen, springen en natuurlijk… klimmen! Klimmen op een klimrek bevordert ook de fijne motoriek omdat kinderen hun handen en vingers goed moeten gebruiken om zich vast te houden aan de stangen. De kleine klauteraars worden er vaak ontzettend snel heel bedreven in.

En zeg nou zelf: ze kunnen beter om een daarvoor bestemd klimrek dan op een willekeurig meubelstuk klimmen, toch?

Jindl klimrek klimmen kleuter

2. Balance board

Regelmatig gebruik van een balance board zorgt voor verbetering van het evenwicht, balans en coördinatie. Het bevordert de bewegingscoördinatie en dit zorgt er weer voor dat kinderen beter leren lopen en rennen. Een balance board draagt ook bij aan het concentratievermogen, omdat kinderen zich moeten focussen om in balans te blijven. Een balance board kan zelfs gebruikt worden om de fijne motoriek te verbeteren.

Gebruik het balance board bijvoorbeeld als tafeltje en race eroverheen met speelgoedautootjes. Een balance board is ook een leuke manier om te sporten en de motoriek te verfijnen voor tieners en volwassenen aangezien het balance board een maximumgewicht van 150 kg kan dragen.

Jindl balance board

3. (Montessori) Sorteer speelgoed

Het spelen met sorteer speelgoed bevordert de fijne motoriek omdat kinderen oefenen met het vasthouden, pakken, sorteren en plaatsen van klein speelgoed. Sorteer speelgoed is ook goed voor de cognitieve vaardigheden omdat kinderen de voorwerpen sorteren op basis van kleur, vorm of grootte.

Veel sorteer speelgoed is Montessori speelgoed. Montessori speelgoed stimuleert zelfstandig leren en experimenteren. Sorteer speelgoed is dus niet alleen goed voor de motoriek maar ook voor de cognitieve vaardigheden en zelfstandigheid.

TickiT sorteerbak 7 vakken sfeer Jindl spelen

4. Houten blokken

Houten blokken zijn tijdloos speelgoed en met een goede reden! Blokken promoten de motorische, cognitieve en creatieve ontwikkeling van kinderen. Het stapelen, bouwen en manipuleren van houten blokken bevordert de grove en fijne motoriek. Het stapelen en verplaatsen van blokken zorgt ervoor dat kinderen hun spiercontrole en coördinatie ontwikkelen.

Het bouwen met blokken ontwikkelt vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, patroonherkenning en probleemoplossend vermogen, dit zijn cognitieve vaardigheden. Het bouwen met blokken stimuleert creativiteit en het samen spelen met blokken bevordert samenwerking en taalontwikkeling. Hierdoor zijn houten blokken ook perfect voor de kinderopvang of bso.

Houten blokken van PlanToys sfeer

5. Evenwichtsbalken

Evenwichtsbalken dragen bij aan de grove motoriek, maar zijn ook goed voor andere ontwikkelingen. Het lopen op een evenwichtsbalk vereist aandacht en ontwikkelt de evenwichts- en coördinatievaardigheden. Ook worden de spierkracht en het ruimtelijk bewustzijn bevorderd door het lopen om een smalle balk.

Het lopen op een balk is vaak een beetje eng voor kinderen, dit zorgt ervoor dat wanneer ze succesvol de overkant bereiken het zelfvertrouwen van het kind omhoog schiet! Ook is het erg leuk om met vriendjes op de balk te spelen, waardoor kinderen hun sociale en taalvaardigheden verbeteren.



Balanceren op koppelbare evenwichtsbalken

Conclusie

Je las hierboven meer over wat motoriek is. Daarnaast legden we uit op welke manier speelgoed kan bijdragen aan de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van kinderen. Tot slot vijf voorbeelden van speelgoed dat bijdraagt aan een beter motoriek: een klimrek, balance board, sorteerspeelgoed, houten blokken en evenwichtsbalken. Zowel de fijne als de grove motoriek wordt spelenderwijs getraind met dit speelgoed. Mooi meegenomen, maar bovenal: spelen is gewoon leuk!